2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb áttörés a napelemek piacán

A napelemek a látható fénynek csupán egy kis tartományát tudják hasznosítani, ám egy új felfedezés orvosolhatja a problémát, így a jelenlegi 20-ról 80 százalékra nőhetne a modulok hatékonysága. Magyar szakemberek szerint az eddigi eredmények ígéretesek, ám a megvalósítás korántsem olyan egyszerű feladat.

Az amerikai Rice Egyetem tudósai kidolgoztak egy elméletet arra, hogyan lehetne hatékonyan felhasználni a napelemek által felvett hőenergiát, azt fénnyé alakítani, majd energiát termelni vele. Ezzel elméletben a mostani 20-ról 80 százalékra lehetne emelni a napelemek hatékonyságát. Mizsei János villamosmérnök, a BME Elektronikus Eszközök Tanszékének vezetője, egyetemi tanár az InfoRádiónak elmondta: a kutatás gyakorlati megvalósíthatósága még nem bizonyított, és problémát jelenthet, hogy olyan drága lenne az új technológia, amit a kinyert többletenergia ára nem fedezne.

A napelemek a látható fénynek csupán egy kis tartományát tudták hasznosítani Fotó: Pixabay

A szakember megjegyezte, olyan gyakran előfordul, hogy nagyobb energiájú, kisebb hullámhosszú és nagyobb frekvenciájú sugárzásból hő keletkezik,

nagyobb energiából kisebb energiát ugyanis egyszerű csinálni, de két kisebb energiájú fotonból egy nagyobb energiájú fotont nem.

Sajnos ez egyelőre a Rice Egyetemnek sem sikerült, csupán számítógépes modellekkel számoltak.

Neked ajánljuk
Jövőre is megéri napelemre váltani Tovább zöldül a Harley-Davidson Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam