2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ünnepek után fontos szerep vár a feleslegessé vált karácsonyfákra

Januárjában kidobott karácsonyfák tömkelege lepi el az utcákat országszerte. Azonban a feleslegessé vált fákból értékes zöldenergia állítható elő, ezért a pécsi erőművet üzemeltető Pannon Hőerőmű Zrt. idén is hozzájárul a városban szokásossá vált karácsonyfa-hasznosítási akcióhoz.

Az immár több évre visszatekintő kezdeményezésnek köszönhetően a karácsonyfák újra részesei lehetnek az otthon melegének – még ha csupán szimbolikusan is -, hiszen

mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez járulnak majd hozzá.

Környezetbarát energia a feleslegessé vált karácsonyfákból Fotó: Pexels

„A kidobásra ítélt fenyőfák energetikai célú hasznosítása a város lakóinak szempontjából a legjobb megoldás, hiszen a karácsonyfák hulladéklerakókban történő elhelyezése mindenképpen kerülendő, mivel a fenyők, a magas gyantatartalmuk miatt nehezen komposztálhatók. Az erőműben mobil aprítógépek segítségével feldaraboljuk a fákat, majd a faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Itt – épp a magas gyantatartalma miatt – egyéb tüzelőanyagokkal, a többi között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítjük a fenyőt, amely végül az erőmű kazánjaiban hasznosul újra” – magyarázta Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

  • A karácsonyfák begyűjtését a helyi közszolgáltató végzi január 6-tól január 31-ig. Az ezt követő időszakban a pécsi hulladékudvarokban azonban leadható még a kiöregedett karácsonyfa.
Neked ajánljuk
75 milliót is kaphat egy társasház a 2021-es radiátorcsere-programban Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet A szél birodalma, ahol szinte vízszintesen nőnek a fák Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam