2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emberek millióinak adhat munkát a megújuló energia

A finnországi Lappeenranta Műszaki Egyetem (LUT) munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a megújuló energia milyen hatással lesz az energiaszektor munkahelyeire nézve. A nemrég publikált tanulmányuk szerint a napenergia 22 millió embernek adhat munkát 2050-ben.

A szolárágazat 2050-ig 22 millió munkahelyet fog teremteni – ez áll a Munkahelyteremtés 2050-ig a globális, 100 százalékban megújulóenergia-rendszerre történő átállás során című tanulmányban.

A kutatás rámutatott arra, hogy 

2050-ig globális szinten a 2015-ös 21 millióról 35 millióra nőhet az ágazatban dolgozók száma,

és megújulókhoz fog kapcsolódni a jövőbeli lehetőségek 80 százaléka. A tanulmány több szektor munkahelyeit vette számításba, sok más mellett a gyártást, az építést és telepítést, az üzemeltetést és a karbantartást, az üzemanyag-ellátást, a leszerelést és az átvitelt, valamint tényezőnek tekintették a munkahelyek esetleges megszűnését is.

A tiszta energia új munkahelyek millióit fogja támogatni Fotó: Pixabay 

A megújulók munkahelypiacának növekedését a LUT energetikai rendszer átállást modellező eszközének segítségével számították ki. „A modell minden időszakra meghatároz egy költségoptimális rendszerszerkezetet és üzemmódot az adott korlátozok rendszerén belül, ezek a következők: energiaszükséglet, rendelkezésre álló termelési és tárolási technológiák; pénzügyi és műszaki feltevések; és valamennyi alkalmazott technológia esetében a telepített kapacitások korlátai” – ismertették a kutatók, akik rámutattak arra, hogy a napelemágazat 2050-re várhatóan 22 millió állást fog kínálni, sokkal többet, mint a szélerőművek a várható 1,5 millió munkahellyel.

Az évszázad közepére az energiatárolás 4,5 milliót meghaladó létszámot fog igényelni. „A szélenergia hozzávetőlegesen 7,3 millió munkahelyet fog teremteni a világon a 2020 és 2030 közötti időszakban. Ezenfelül, mivel a napelemtől várható nagyobb költséghatékonyság, 2050-ig a telepítések többsége ezekhez fűződik majd, és a szélágazaton belül stabilizálódik a munkahelyek száma – állítja a tanulmány. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam