2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulócsoda a sivatag közepén

Las Vegasról sokaknak a szórakoztatóipar jut eszébe, ám azt kevesen tudják, hogy a város közelében nemcsak a turisták tízezreit vonzó gyönyörű Grand Canyon található, hanem Amerika legnagyobb tükrös naperőműve is, amely 140 ezer háztartás számára termel tiszta energiát.

Az ISEGS (Ivanpah Solar Electric Generating System) Amerika legnagyobb tükrös naperőműve, amelyről minden túlzás nélkül állítható, az emberi szakértelem és tudás egyik csúcsteljesítménye.

A fantasztikus objektum, rendkívüli létesítmény Kaliforniát gazdagítja, közel a nevadai határhoz. A naperőmű mintegy három kisebb falu méretét teszi ki. A világtól elzárt területen,

1425 hektáron hozták létre a három részből álló naperőművet és a mellette lévő elképesztő méretű napelemfarmot, a nap energiáját villamos energiává átalakító kiserőművet.

Csodaszámba megy az amerikai naperőmű Fotó: ejatlas.com

A nap sugarait a rendszerben közel 350 ezer, számítógép vezérelte 2x3 méteres tükör fókuszálja a három 140 méter magas toronyra, amelyeknek a tetején vízforraló tartályt alakítottak ki. Összesen 392 megawattnyi energiát állít elő az Ivanpah, amivel Kalifornia államban 140 ezer lakást képes ellátni. Egy kisebb méretű atomerőművi blokk kapacitását közelíti meg ez a teljesítmény, szinte hihetetlen hatékonysággal.

A különleges létesítmény évi 400 ezer tonna szén-dioxidtól menti meg a térséget – a technológia felér azzal, mintha 72 ezer autót vonnának ki teljesen a forgalomból. 

Neked ajánljuk
Egy gigawattos napelemes fejlesztés Finnországban Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam