2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több a napelemes háztető Magyarországon

A klímaváltozás hatásának csökkentéséhez tiszta energiára van szükség. Ezért is örömteli, hogy a napelemes lakossági beruházások rohamléptekben terjednek Magyarországon – ma már egyre több épületen tűnik fel a napenergiát hasznosító technológia. 

„Napelemekkel fotovillamos úton tudjuk hasznosítani a napenergiát, a napkollektorokkal pedig termikus úton, utóbbiak egy kicsit háttérbe szorultak, aminek viszont nagy és robbanásszerű fejlődése van, az a napelemes rendszerek piaca. Olyan mértékben lecsökkent a technológia ára, hogy ma már a legolcsóbb villamosenergia-termelési módszer a napelemek segítségével hajtható végre” – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az M1 Kék bolygó műsorában.

Nagyon dinamikus a fejlődés ebben az ágazatban. Amíg

2013–14 környékén még csak ötezer háztartási méretű kiserőműrendszer volt az országban, ez 2018 végére a negyvenezret is meghaladta.

„Vannak működésbeli támogatások és finanszírozási támogatások. A Magyar Fejlesztési Bank energiahatékonysági lakossági programja hátterében egy gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program áll, és erre a programra pályázhatnak magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek is. Minden olyan beruházást támogat, amely hozzájárul az energiahatékonyság javításához. Ebben van lényegében az a terület is, amely az új napelemes rendszereknek a megvásárlását segíti, ez egy nullaszázalékos hitelprogram” – fogalmazott Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár.

A napenergia-felhasználás utat tör magának a lakossági fogyasztás terén Fotó: Pixabay

Magánszemélyek

ötszázezer és tízmillió forint között vehetik igénybe ezt a hitelt,

húszéves futamidővel, társasházak és lakásszövetkezetek esetében lakásonként kétszázötvenezer és hétmillió forint között változik ennek az összege, és ugyancsak húsz évre vehető igénybe.

„Aki ma háztartási napelemes rendszert telepít a házába, az ingyen használhatja energiatárolóként a meglévő hálózatot, nem kell költséges akkumulátorokban tárolnia az energiát, a túltermelt mennyiséget nyáron visszatáplálhatja a hálózatba. Télen pedig a hálózatból fogyaszthatjuk el, így tehát a villamosenergia-hálózat szolgál egyfajta tárolóként” – mondta Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.

A statisztikák alapján minden évben hozzávetőlegesen tízezer háztartással bővül a lakossági napelemes beruházások piaca. A kormány célja, hogy 2022-ig legalább a kétszeresére növekedjen a háztartási méretű kiserőművek napelemes kapacitása.

Neked ajánljuk
Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam