2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megelőzte a nap- és szélenergia a szenet az EU-ban

Történelmi év volt 2019 az európai villamosenergia-szektor számára, ugyanis az Európai Unió nap- és szélerőművei már több áramot termeltek, mint a szénerőművek – derül ki a Sandbag és az Agora Energiewende közös új jelentéséből.

A jelentés szerint az EU nap- és szélerőműveinek összesített termelése 569 terawattóra volt tavaly, ami a teljes uniós termelés 18 százalékát tette ki. A szénerőművek 469 TWh áramot állítottak elő, ami 15 százalékos részaránynak felel meg.

Az átalakulást elsősorban a szén gyors visszaszorulása tette lehetővé: az elmúlt évben 24 százalékkal esett vissza az Európai Unióban a szénalapon termelt áram mennyisége. A legnagyobb mértékben a nyugat-európai országokban (Németországban, Spanyolországban) zsugorodott a szén árammixben betöltött aránya.

A szén visszaszorulásának köszönhetően 2019-ben 12 százalékkal, mintegy 120 millió tonnával zuhant az EU villamosenergia-szektorának szén-dioxid-kibocsátása, amire legalább 1990 óta nem volt példa.

Mindössze öt évvel ezelőtt a szénerőművek még kétszer annyi villamos energiát termeltek, mint a nap- és szélerőművek összesen. Mára ez az arány radikálisan megváltozott Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása A zöld helyreállítással a klíma és a gazdaság is jobban járna Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: NRGreport.hu
Vissza
Hírfolyam