2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

22 új szénerőmű: valami nagyon félresiklott Japánban

A következő öt évben 22 új szénerőművet építene Japán. A klímaváltozás elleni harc kellős közepén ez azért is rossz hír, mert ezek a létesítmények annyi szén-dioxidot bocsátanának ki, mint amennyit az USA-ban egy évben eladott összes személygépjármű együtt – ott évente nagyjából 17 millió új autót helyeznek forgalomba.

„Miért szenet? Miért most? Ez a létező legrosszabb dolog, amit építhetnek” – mondta a The New York Timesnak Kanno Szacuki, akinek a lakásától pár száz méternyire kezdtek felépíteni két szénerőműblokkot Jokoszukában, a Tokiói-öböl partján.

A válasz részben egyszerű: 2011-ben a pusztító földrengés és cunami után leolvadt a fukusimai atomerőmű reaktorblokkja. A katasztrófa miatt Japán gyakorlatilag kiiktatta az ország energiaellátásában addig nagyon is jelentős atomreaktorait, amelyek egykor az energiatermelés harmadáért feleltek, mostanra viszont alig három százalékát termelik meg a Japánban felhasznált energiának.

Japán saját forrásból nem tudja fedezni az ellátását, így energiamixében korábban is nagy jelentőségük volt a fosszilis tüzelőanyagoknak.

Jelenleg az olaj, a gáz és a szén biztosítja Japán energiaellátásának 80 százalékát, a megújulók aránya csupán 16 százalék.

A szükséglet tehát adott, a japán kormány most mégis szokatlanul nagy ellenállásba ütközött. Bár Japánban a környezetvédők általában az atomenergiára koncentráltak, most a szénerőművekkel szemben kezd kibontakozni szokatlanul heves ellenállás. A jokoszukai építkezés miatt például környezetvédő csoportok már perbe is fogták a kormányt. Állításuk szerint a kormány megfelelő hatástanulmányok és környezeti vizsgálatok nélkül, gyakorlatilag automatikusan engedélyezte az erőmű építését. A perben azzal is érvelnek, hogy

az új erőmű nem csupán helyben okoz majd károkat a légszennyezéssel, hanem szén-dioxid-kibocsátás klímaváltozásra gyakorolt negatív hatásai miatt sokkal szélesebb rétegeket károsít.

A tokiói szénerőmű Fotó: Wikimedia

A klímakatasztrófa Japánban nem elvont fogalom. 2018 nyarán egy hőhullám, ami a japán tudósok szerint egyértelműen a klímaváltozás következménye volt, ezernél is több emberéletet követelt. Az idei tokiói olimpia egyik versenyszámát, a maratoni futást a várható hőség miatt Tokiótól hétszáz kilométernyire északra kell megrendezniük, hogy garantálni tudják a versenyzők egészségét.

A tokiói olimpiáról korábban azt mondták, hogy az karbonsemleges lesz, minden felhasznált energiát megújulókból állítanak majd elő. Ez a szénerőmű-építési tervek ismeretében elég hihetetlennek tűnik.

Ahogy Japán korábbi vállalása is, hogy 2030-ig 26 százalékkal csökkentik üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat a 2013-as szinthez képest. Ehhez képest a jelenlegi számítások szerint 2030-ban az elektromosáram-termelés negyedét szénerőművek adják majd. 

Neked ajánljuk
Olyan, mintha Kína egyszerre két irányba indult volna el az energiaátmenet útján Olyan, mintha Kína egyszerre két irányba indult volna el az energiaátmenet útján Korábban virágoznak a cseresznyefák Japánban, a klímaváltozás lehet az oka Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam