2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan átadhatják az ország legnagyobb naperőművét

Jól teljesített a tesztüzem alatt a legnagyobb magyar naperőmű, amely az egykori kapuvári lengyár területén hamarosan hivatalosan is átadásra kerülhet. A 25 megawatt csúcsteljesítményű naperőmű mintegy 10 ezer háztartás számára biztosíthat tiszta energiát.

A fejlesztés egy 220 ezer négyzetméteres iparterületen valósult meg, s a gigaberuházás során mintegy 76 ezer napelempanelt szereltek fel, amely 

éves szinten több tízezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A 10 milliárd forint összköltségű beruházás 10 ezer háztartás, azaz 30 ezer ember villamos­energia-igényét fedezi 25 éven keresztül.

A beruházó Közép-Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett, megújuló energiára szakosodott szereplője, az Enlight Renewable Energy. A legmodernebb technológiát felvonultató naperőműparkot magas minőségű napelempanelekkel és német inverterekkel látták el. ­­A beruházás által nemcsak a volt lengyár területe hasznosul, de a város iparűzésiadó-bevétele is gyarapodik.

„Ha minden jól megy, még februárban megtörténik a hivatalos átadás, lezárul a próbaüzem, és megkapjuk a használatbavételi engedélyt” – mondta a kisalfold.hu-nak Papp István projektmenedzser.

Forrás: Bence Németh/Youtube

A Greencells által a karbantartással és üzemeltetéssel megbízott cég, az STS Group részéről Jakab Ákos nyilatkozott a Kisalföldnek. – Lassan túl vagyunk a tesztüzemen – kezdte, a naperőmű az elmúlt négy hónapban hozta az elvárt termelést, mely a bekapcsolása óta visszatáplál a közcélú hálózatra. Eddig minden zökkenőmentesen haladt annak ellenére, hogy az erőmű hazánkban egyedülálló módon egy villamos alállomáson és távvezetéken keresztül, nagyfeszültségen csatlakozik a közcélú hálózatra, ami az üzemeltetést komplexebbé teszi. A tesztidőszak arra való, hogy a felmerülő kezdeti problémákat orvosoljuk. A kapuvári naperőmű az október végi bekapcsolás óta azonban jelentősebb hiba nélkül üzemel – mondta Jakab Ákos.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam