2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napelemeket sem kíméli a koronavírus

A koronavírus gazdaságilag is komoly kihívások elé állítja Kínát – a fotovoltaikus panelek és a napelemrendszerek egyéb komponenseinek exportjában fennakadások mutatkoznak, ez pedig már Ázsia-szerte zavart okoz a napenergia-ipar ellátási láncában.

Indiában máris számos napenergia-projekt szenvedett késést a kínai napelem- és modulimport akadozása hatására, ami egyértelműen összefüggésben lehet a koronavírus-járvány kitörésével – számolt be a The Economic Times című indiai lap. 

India az általa felhasznált napelemek 90 százalékát Kínából és Malajziából importálja, a beszerzésekben azonban immár

többhetes csúszások kezdenek kialakulni, ami tovább késlelteti a napenergia-projektek befejezését és a naperőművek üzembe helyezését.

Számos kínai napelem- és alkatrészgyártó üzem egyszerűen nem folytatta a termelést a meghosszabbított holdújévi ünnepi munkaszünetet követően – mondta Ashish Khanna, a Tata Power Solar vezérigazgatója.

Ausztráliában a napenergia-projekteket megvalósító vállalatokat már az előző héten figyelmeztették a kínai beszállítók, hogy a fotovoltaikus panelek és egyéb fontos alkatrészek, például az inverterek szállítmányai késhetnek.

A koronavírus a napelempiacra is hatással vanFotó: Freepik

A koronavírus kitörése a napenergia-ipar globális ellátási láncára is érzékelhető negatív hatást gyakorolhat a Wood Mackenzie tanácsadó cég Renews által idézett prognózisa szerint. Kína a globális napenergia-ipar legnagyobb beszállítója, a kínai importra támaszkodó, Kínán kívüli modul-összeszerelő gyárak tevékenységét pedig érdemben befolyásolhatja a kínai termelés és export visszaesése. A délkelet-ázsiai és egyesült államokbeli modulgyártó üzemek általában egy-két hónapos alkatrésztartalékkal rendelkeznek, ezért, amennyiben a kínai termelési zavarok egy hónapnál tovább is fenn fognak állni, úgy a modulok késedelmes leszállítása világszerte zavarokat okozhat a projektek ütemterveiben is.

A kínai gyártás problémái még egy további, beruházói szempontból kellemetlen következménnyel is járhatnak, az elemzők szerint 2020 második felében már emelkedhet a napelemek ára.

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Egymilliót gyűjtöttek a Covid-árváknak Zalaegerszegen Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: nrgreport.hu
Vissza
Hírfolyam