2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmennyiségű tengeri szélerőművet telepítettek Európában

Megújulókban gazdag volt az óév: a WindEurope adatai szerint az európai országok rekordmennyiségű, 3,6 gigawatt kapacitású tengeri szélerőművet telepítettek 2019-ben; ez a 2018-as 2,6 gigawatthoz képest jelentős növekedés.

A WindEurope jelentése szerint az Egyesült Királyságban telepítették az új szélerőművek csaknem felét, beelőzve Németországot, Dániát és Belgiumot.

Ráadásul új,

1,4 gigawattnyi beruházási döntés is született: 6 milliárd euróból további négy szélerőműparkot hoznak létre.

Az új technológiáknak köszönhetően a turbinák és a létesítmények mérete és hatékonysága is nőtt: 2019-ben átlagosan 600 megawatt nagyságú erőműveket telepítettek, melyek kétszer nagyobbak, mint a 2010-ben telepítettek átlagos mérete, valamint egy megawattal nagyobb teljesítményt képesek nyújtani, mint a 2018-ban telepített turbinák.

Még sohasem volt ennyi szélerőmű a tengereken Európában Fotó: DONG ENERGY/JASPER CARLBERG

A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) nemrég közzétett adatai szerint Észak-, Közép- és Dél-Amerika, valamint a Karib-térség 2019-ben 13,4 gigawattnyi szélerőművet telepített 2019-ben, ami 12 százalékkal nagyobb kapacitásnövekedés, mint egy évvel korábban.

Az európai nemzetek teljes tengeri kapacitása már meghaladja a 22 gigawattot.

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek Megújulók fedezték a globális energiafelhasználás 10 százalékát Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam