2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyamatosan nő a megújulóenergia-kapacitásunk

A  Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása szerint a következő években négyszáznál is több megújulóalapú beruházás valósulhat meg hazánkban – ez a zöldáramtermelés kapacitására nézve megközelítőleg 230 megawatt (MW) növekedést jelent.

A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatását szolgáló rendszer, a metár 2017. ja­nuár 1-jével lépett életbe. Az új pályázati konstrukcióval az volt a cél, hogy fokozatosan kiszorítsa a kötelező átvételi rendszert (kát), amelyben a termelők a piaci alapú megtérülésükre való tekintet nélkül, garantált áron értékesíthették az áramot a rendszerirányítónak. Ettől az évtől már kizárólag tenderen nyerhető el metártámogatás az új beruházásokra. A MEKH szeptember 2-án írt ki első alkalommal pályázatot egymilliárd forint kerettel. Két kategóriában lehetett pályázni: a 0,3 és egy MW közötti, valamint az egy és húsz MW közötti beruházásokkal. Kitétel volt, hogy legfeljebb 26,08 forintos kilowattóránkénti árat jelöljenek meg a pályázók a támogatási igényben.

A megújulók a teljes energiahordozó-felhasználás 9,3 százalékát adták 2019-ben Fotó: Pixabay

Mint kiderült, a 2017 és 2019 közötti támogatási keretből a metár kötelező átvételi típusú támogatásban 

339 támogató határozatot adott ki a kérelmezőknek, összesen 161 MW kapacitásra.

Az egy MW alatti, pályázat nélküli zöld prémium támogatási kategóriában a hivatal 76 jogosultságot adott ki 66 MW kapacitásra.

A napokban könnyítettek a Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című, európai uniós forrásokat felhasználó pályázat feltételein is. 

Neked ajánljuk
Három intézmény a fenntarthatóságért és a fiatalokért Baranyában Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam