2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ig 90 százalékban karbonmentes lehet a hazai áramtermelés

Az energiaszektor felel a legnagyobb mértékben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, így annak átalakítását is jelentősen érinti a kormány által a napokban elfogadott Klímavédelmi cselekvési terv, amely céljául tűzte ki, hogy 2030-ra kilencven százalékban karbonmentes legyen a hazai áramtermelés. 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke évértékelő beszédében ismertette a Klímavédelmi cselekvési tervet, melynek egyik része, hogy az áramtermelés kilencven százaléka karbonmentessé váljon 2030-ra.

A hazai áramtermelés szerkezetét ismerve ehhez elengedhetetlen marad a villamos energia ötven százalékának előállításáért felelős Paksi Atomerőmű a maga 2000 megawattos (MW) névleges teljesítményével.

A létesítmény négy blokkját 2032 és 2037 között állítják majd le, vagyis ahhoz, hogy a kilencvenszázalékos arány fennmaradjon, a nukleáris létesítmény kapacitásának fenntartása szükséges – az ezt szolgáló beruházás, a 2400 MW-ot képviselő Paks II projekt már folyamatban van.

Magyarország legnagyobb kapacitású naperőműve dolgozik és termel villamos energiát március óta Paks csámpai kerületében Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Fontos eleme az energiaterveknek a már elindított napenergia-program folytatása.

A miniszterelnök szavai szerint megsokszorozódik a napelemes kapacitás a következő tíz évben. Ez azt jelenti, hogy a 2016-os, nem egészen 680 MW-ról az évtized végére 6500 MW-ra nő a napelemes névleges teljesítmény.

A megújulók között feltünteti a stratégia a szélenergiát, amely a tervek szerint 2030-ban is a jelenlegi 330 MW körül alakul. Megemlíti a dokumentum a vízerőműveket is: a jelenleg üzemben lévők fenntartása mellett a kapacitások bővítésének szükségességére hívja fel a figyelmet.

A karbonmentes áramtermelés kapcsán érdemes látni azt is, hogy ez nemcsak önmagában lényeges, hanem azért is, mert enélkül nincs értelme az elektromos közlekedés bővülésének sem.

Neked ajánljuk
Fontos szerepe lehet a budapesti geotermikus energiának Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Németország törvényt hozott a szénalapú energiatermelés leállításáról A koronavírus-járvány miatti válság legpozitívabb hatása maga a kezelés módja lesz Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam