2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ig 90 százalékban karbonmentes lehet a hazai áramtermelés

Az energiaszektor felel a legnagyobb mértékben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, így annak átalakítását is jelentősen érinti a kormány által a napokban elfogadott Klímavédelmi cselekvési terv, amely céljául tűzte ki, hogy 2030-ra kilencven százalékban karbonmentes legyen a hazai áramtermelés. 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke évértékelő beszédében ismertette a Klímavédelmi cselekvési tervet, melynek egyik része, hogy az áramtermelés kilencven százaléka karbonmentessé váljon 2030-ra.

A hazai áramtermelés szerkezetét ismerve ehhez elengedhetetlen marad a villamos energia ötven százalékának előállításáért felelős Paksi Atomerőmű a maga 2000 megawattos (MW) névleges teljesítményével.

A létesítmény négy blokkját 2032 és 2037 között állítják majd le, vagyis ahhoz, hogy a kilencvenszázalékos arány fennmaradjon, a nukleáris létesítmény kapacitásának fenntartása szükséges – az ezt szolgáló beruházás, a 2400 MW-ot képviselő Paks II projekt már folyamatban van.

Magyarország legnagyobb kapacitású naperőműve dolgozik és termel villamos energiát március óta Paks csámpai kerületében Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Fontos eleme az energiaterveknek a már elindított napenergia-program folytatása.

A miniszterelnök szavai szerint megsokszorozódik a napelemes kapacitás a következő tíz évben. Ez azt jelenti, hogy a 2016-os, nem egészen 680 MW-ról az évtized végére 6500 MW-ra nő a napelemes névleges teljesítmény.

A megújulók között feltünteti a stratégia a szélenergiát, amely a tervek szerint 2030-ban is a jelenlegi 330 MW körül alakul. Megemlíti a dokumentum a vízerőműveket is: a jelenleg üzemben lévők fenntartása mellett a kapacitások bővítésének szükségességére hívja fel a figyelmet.

A karbonmentes áramtermelés kapcsán érdemes látni azt is, hogy ez nemcsak önmagában lényeges, hanem azért is, mert enélkül nincs értelme az elektromos közlekedés bővülésének sem.

Neked ajánljuk
Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása A zöld helyreállítással a klíma és a gazdaság is jobban járna Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam