2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban! Okosabban! Zöldebben! Saját napelemekkel zöldít az Aldi

Az Aldi is elkötelezte magát a zöldgazdaság mellett: az élelmiszerlánc ugyanis nemcsak a műanyag bevásárlótáskáknak int búcsút, de Svájcban egy év alatt eljuthatnak odáig, hogy a saját fotovoltaikus berendezéseik termeljék meg az áramfogyasztásuk jelentős részét.

Az Aldi Svájcban, Perlenben működő logisztikai központjának tetején megépült egy 6,4 MW méretű napelemes rendszer, de a szupermarketlánc további épületeire összesen még további, 17,1 MW teljesítményű fotovoltaikus erőművi potenciált telepítenek.

A 6,46 MW-os  PV tetőüzem mindössze 16 hét alatt épült meg. A 20 ezer napelempanelt a kínai JA Solartól, az energiatranszporthoz szükséges invertereket az ABB svájci vállalatától szerezték be. A rendszer önmagában 2150 svájci háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő energiát termelhet, de az Aldi a megtermelt mennyiségnek nagyjából a negyedét közvetlenül maga hasznosíthatja. A fennmaradó, nagyobbik részt hálózaton értékesítik.

Tovább zöldít az Aldi Fotó: Aldi Suisse

Mint kiderült, 2021-re az Aldi svájci fióktelepeinek 40 százalékánál fotovoltaikus berendezéseket telepítenek,

a tervek szerint 50 ezer 340 wattos napelempanelt fognak majd munkára.

Egy-egy bolt tetejére átlagosan 130-260 kW közötti méretben telepítenek paneleket, ezek termeléséből a tervek szerint a várható önfogyasztási arány majd 58 százalék körüli lehet. A kivitelezésre egyéves határidővel számolnak. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam