2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló energia: ismét támogatást kaphatnak a zöldülni vágyó kkv-k

Támogatást kaphat az államtól az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely megújuló energiaforrásokba ruház be – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Kaderják Péter az M1-nek elmondta, ez azt jelenti, hogy az adott vállalkozásnak a fűtését például hőszivattyúval kell megoldania, esetleg az áramellátását napelemekkel kell biztosítania.

Ilyen támogatások a közelmúltban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) álltak rendelkezésre, és ezt fogják folytatni, ennek keretében juthatnak anyagi forráshoz az érintett cégek – fűzte hozzá.

Mint kiderült,  32 milliárd forint áll majd rendelkezésre, és Kaderják Péter szerint várhatóan a közeljövőben meghirdetik a pályázatot.

Az államtitkár kitért arra is, jelenleg

1200-1300 megawattnyi áramkapacitás áll rendelkezésre Magyarországon, amely részben a háztetőkön elhelyezett napelemekből, részben pedig napelemes áramtermelő erőművekből származik.

Megújuló energiaforrásokra kaphatnak támogatást a kkv-k Fotó: Pixabay

A megújuló áramtermelés aránya a villamos energia termelésében ma még csak 10 százalék körül van; ennek egy részét az úgynevezett biomassza-tüzelésű erőművekben állítják elő – mondta, hozzátéve 2030-ra ezt az arányt 20-25 százalékra szeretnék bővíteni.

Kaderják Péter kiemelte: a napelemes rendszer rendkívül környezetbarát, és egyre olcsóbb villamos energiát biztosít, ezért a felhasználás minden szegmensében támogatják, hogy elterjedjen Magyarországon.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Bécs megosztotta Budapesttel napenergiás tapasztalatait A világ legmagasabb távvezetékoszlopai megújuló forrásból származó áramot fognak továbbítani A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam