2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2040-re bezárják Franciaország legrégebbi atomerőművét

Szombaton elkezdődött a legrégebbi franciaországi atomerőmű fokozatos bezárása a kelet-franciaországi Fessenheimben. Az erőmű teljes bezárása a tervek szerint 2040-re várható. 

A francia–német–svájci hármas határ közelében fekvő településen a 900 megawattos teljesítményű ikerblokkokban 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Az egyes reaktort szombat hajnalban, a kettest pedig június 30-án állítják le végleg.

„Az egyes blokk bezárása az első lépés Franciaország energetikai stratégiájában” –közölte Edouard Philippe miniszterelnök.

A fessenheimi atomerőmű az elmúlt több mint négy évtizedben számos politikai vita, tüntetés és a nukleáris energiát ellenzők éhségsztrájkjainak a helyszíne volt. Miközben Fessenheimet övező három országban, Franciaországban, Németországban és Svájcban a környezetvédő csoportok a nukleáris energia veszélyeinek jelképévé tették az erőművet, mások elhibázottnak tartják a lemondást a karbonmentes nukleáris energiáról.    

Franciaországban mintegy 70 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásában, amely a legmagasabb a világon.

A fessenheimi atomerőmű Fotó: Wikimedia

Az ország energiafüggetlenségét 19 atomerőműben 58 reaktor biztosítja.

A lakossági energiaellátásban a nukleáris energia arányának 50 százalékra kell csökkennie 2025-re a megújuló energiák arányának növelésével, ahogy azt a 2015-ben elfogadott törvény előírja.

A tervek szerint 2035-ig további 12 reaktort állítanak le végleg, jóllehet egyik atomerőművet sem zárják be teljesen.

Neked ajánljuk
Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia A fa az új szén? Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam