2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áram: egy német várost lekapcsoltak a hálózatról

Németországban lekapcsolták a hálózatról a Schleswig-Holstein tartománybeli Bordesholm nevű várost. Az elsőre őrültségnek tűnő akció valójában egy teszt volt: a 7500 lakosú Bordesholm semmit sem vett észre; áramellátásukat ugyanis teljes mértékben átállították megújuló energiára.

2019 végén Bordesholm lett az első város Németországban, amelyet lekapcsoltak a közüzemi hálózatról, és egy órán keresztül kizárólag megújuló energiával látták el, mielőtt észrevétlenül visszakapcsolták volna. Az energiaellátást egy 10 megawattos tárolórendszer és a SMA Solar Technology AG Sunny Central Storage akkumulátoros inverterei biztosították.

„Ez a sikeres kísérlet fontos mérföldkő az energiaátállás szempontjából” – vélte Boris Wolff, az SMA nagyüzemi és tárolási megoldásokért felelős elnökhelyettese. „Igazolta, hogy a megújuló energiák képesek biztosítani az energiaellátást a rendszer stabilitásának veszélyeztetése nélkül. Valójában a Sunny Central Storage akkumulátoros inverterek és az SMA hibrid vezérlő biztonságosabban és jobb minőségű áramot biztosítva látja el a szigetüzemű hálózatot, mint a közüzemi hálózat.” 

„A lekapcsolás, a szigetüzemben történő működtetés és a közüzemi hálózattal történő újbóli szinkronizálás zökkenőmentesen zajlott” – ismertette az SMA rendszerfejlesztő mérnöke, Paul Robert Stankat.

„A tárolórendszer fedezte a város teljes elektromosenergia-igényét, és lehetőség nyílt arra, hogy teljes mértékben megújuló energiaforrások lássák el.”

Az SMA 10 megawattos tárolórendszere és a Sunny Central Storage akkumulátoros inverterek Fotó: SMA Solar Technology

Az SMA akkumulátoros inverterei opcionális „fekete indítás” funkcióval is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a teljes áramellátás újraindítását áramkimaradás után. Ha a kísérlet sikertelen lett volna, Bordesholm lakói számára pár percen belül visszaállították volna az áramellátást.

Bordesholm egyébként úttörő szerepet vállalt az energiabiztonság terén – ráadásul kizárólag megújuló energiaforrásokra támaszkodva: „A próbaüzem rendkívül meggyőzően mutatta be, hogy már lehetséges és gazdaságilag megtérülő a megújuló rendszerek szisztematikus bővítése a szükséges tárolókapacitásokkal együtt, és mindez semmilyen módon nem veszélyezteti az ellátás megbízhatóságát” – mondta Frank Günther, a bordesholmi közművállalat igazgatója. „Már sok éve dolgozunk ennek az országos szinten egyedülálló projektnek az előmozdításán. Most sikerült bebizonyítani, hogy a teljesen megújuló energiákra épülő ellátás lehet megbízható és gazdaságos egyszerre. Úttörővé tette városunkat egész Európában az energiaellátás megbízhatósága terén. Sikerült rávilágítanunk, hogy a rendszer stabilitása elérhető kizárólag megújulókkal.”

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Lehet, hogy itthon is jön a nyári olcsó bérlet? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam