2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Huszonhárom naperőművel gazdagodott Magyarország

Huszonhárom napelemparkot épített az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A társaság országosan már hét projekt keretében 110 naperőművet hozott létre, ezzel az MVM Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelője lett.

Tovább növelte megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját az MVM-csoport. Az MVM Zöld Generáció Kft. összesen huszonhárom darab, 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet épített az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának KEHOP-5.1.2-17-2017-00002 számú projektje keretében.

A fejlesztések az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (ELMŰ-ÉMÁSZ) területén a következő településeken valósultak meg: Bátonyterenye, Bercel, Cigánd, Dány, Galgaguta, Heréd, Jászapáti, Kakucs, Kisköre, Mezőkövesd, Parasznya, Ráckeve, Rózsaszentmárton, Sajóvámos, Sülysáp, Taktaharkány, Tápiószecső, Törökbálint és Vácrátót.

A naperőművek hozzájárulnak a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok, illetve a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez

– írja az MVM.

Huszonhárom naperőművel gazdagodott Magyarország Fotó: MTI/Sóki Tamás

A társaság kiemelte: a KEHOP elsődleges célkitűzése az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ehhez a célhoz a tervezett fotovoltaikus beruházás teljes mértékben illeszkedik, valamint hozzájárul a KEOP-ban megfogalmazott célok teljesüléséhez, mint a villamosenergia-termelésben a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

„Az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (ELMŰ-ÉMÁSZ) területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 51 104,42 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége pedig átlagosan évi 13 849,30 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 13,6 MWp, névleges teljesítőképessége 11,5 MW” – hangsúlyozta Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezetője a projekt záró ünnepségen.

Az MVM-csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 MWp beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. 

Neked ajánljuk
Mi történik a napelemparkban, ha nem süt a nap? 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: mvm.hu
Vissza
Hírfolyam