2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napelem történelme

Vitathatatlan tény, hogy a tiszta energia elengedhetetlen a klímaváltozás megakadályozásához. A folyamatos technológiai fejlődés és a piaci árak alakulása okán került éppen ezért fókuszpontba a napenergia, melynek már az őskorban is fontos szerepe volt. 

A Nap energiájának hasznosítására pedig két elterjedt mód ismert jelenleg: a napelemes és a napkollektoros rendszer. Az alternativenergia.hu a napelemre koncentrálva mutatta be azokat a fontosabb állomásokat, melyek meghatározóak voltak ennek a megújuló energiatermelési formának az elterjedésében.

Őskor – a kezdetek

A napenergiában rejlő lehetőségeket már az őskorban felfedezték az emberek. A Nap sugarait ekkor még passzívan használták fel elődjeink tárgyak megszárítására, felmelegítésére, esetleg meggyújtására.

Ókor – a napenergia mint fegyver

Érdemes kiemelni az ókor egyik első és legnagyobb szolártechnikusát, Arkhimédészt, aki számos napenergiával kapcsolatos kutatás alapját fektette le. Ő fedezte fel és írta le például, hogy homorú tükrök segítségével fókuszálni lehet a napsugarakat egy adott pontra, ami akár több száz méter távolságban lévő tárgyakat is képes lángra lobbantani. Ennek a forradalmi technológiának gyakorlati és hadi hasznosítása valósult meg például Marcus Claudius Marcellus Szicíliánál állomásozó hajóinak felgyújtásakor is.

Középkor – az alapok

A Nap energiájának hőtermelési alapjait Galilei fektette le a lencse feltalálásával. Az első modernnek tekinthető napmelegtárolót de Saussure építette, aki 5 üvegtárcsát helyezett el egymás mögé úgy, hogy közöttük bizonyos térfogatú légteret hagyott. A technológiával de Saussure 87,5 °C-ot is elő tudott állítani. A mai modern síkkollektorok ugyanezen elven működnek.

Fotó: alternativenergia.hu

19. század – A napenergia mint a fosszilis energiahordozók versenytársa

A 19. század közepén kezdődött a ma ismert napelemek alapjainak letétele. A napenergia hasznosításának fontosságát a fosszilis energiahordozók okozta emisszió adta. A fotovoltaikus hatást Alexandre Edmond Becquerel francia fizikus fedezte fel először 1839-ben, és mutatott rá a benne rejlő lehetőségekre. Ugyanebben az évben megépítette az első fotovoltaikus elemét. A Becquerel által végzett kutatásokra alapozva Willoughby Smith brit elektromérnök az 1860-as évektől kezdett kísérletezni a fotovoltaikus technológiával. Smith 1873-ban a Nature tudományos folyóiratban jelentette meg tanulmányát, amely a szelén fotovoltaikus tulajdonságát és viselkedését írta le. Ez az értekezés bebizonyította, hogy a fosszilis energiahordozóknak komoly vetélytársa lehet idővel a napenergia. 

Neked ajánljuk
Tovább zöldül a Harley-Davidson A Tesla a napelemes piacot is meghódíthatja? Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam