2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nigéria segíthet Németországnak a zöldülésben

Németország hidrogénnel váltaná ki a fosszilis tüzelőanyagokat, ezért a nap- és szélenergiában bővelkedő afrikai országokkal kezdtek tárgyalni, amelyek olcsó és környezetbarát módon fedezhetik a hidrogéngyártás nyersanyag- és energiaszükségletét. Az első megállapodást Nigériával sikerült megkötni.

A hidrogén előállítása nemcsak magas költségekkel, hanem hatalmas mennyiségű üvegházhatásúgáz-kibocsátással is jár. Rendszerint ugyanis a földgázt bontják az ehhez használt berendezések hidrogénre és egyéb melléktermékekre, a többi között szén-monoxidra, illetve szén-dioxidra. Éppen ezért a németek a nap- és szélenergiában bővelkedő afrikai országokkal kezdtek tárgyalni, amelyek olcsó és környezetbarát módon fedezhetik a hidrogéngyártás nyersanyag- és energiaszükségletét.

Az első megállapodást már sikerült is tető alá hozni az olajpiactól erősen függő Nigériával. Az egyezség szerint

a két fél közösen alakíthat ki egy 15 afrikai államot érintő hidrogénbeszállítói láncot Németország technológiai támogatásával.

A németek minden olyan ország iránt érdeklődnek, ahol megvan a kellő politikai stabilitás, napos az éghajlat, és a tenger el tudja látni vízzel a vízbontó berendezéseket.

Nigéria segítheti Németországot a fosszilis tüzelőanyagok leváltásában Fotó: Pixabay

Az új energiastratégia hátterében azonban nem csak az éghajlatváltozás megfékezésére vonatkozó törekvések állnak. „Az akadálytalan verseny lesz az új piac fő hajtóereje” – mondta Wolf-Dieter Lukas, a stratégia kidolgozásában érintett egyik államtitkár. A német kormány ugyanis megelégelte az OPEC-tagállamoknak, illetve az Oroszországnak való kiszolgáltatottságot az energiaellátási kérdésekben.

A nehézipar, a közlekedés és a háztartások energiaellátásában egyaránt hasznosítható hidrogén előállítói között a várakozások szerint nem valószínű, hogy kartellmegállapodások születnek. A zöld, vagyis a földgáz kémiai kezelése helyett a megújuló energiaforrásokkal végzett vízbontásra épülő hidrogéniparban ugyanis jóval több ország vehet részt, mint amennyi érintett a földgáz és az olaj kitermelésében. A sok szereplő pedig jó eséllyel kikényszeríti az árakat kordában tartó versenyt, a németek elmélete szerint legalábbis.

A programban az afrikai országok mellett Ausztrália és Szaúd-Arábia is a lehetséges partnerek listájára került, Japán és Dél-Korea pedig a németekhez hasonlóan a zöldhidrogén felvevőpiacai között tűnhet fel hamarosan.

Neked ajánljuk
Hidrogén nélkül elfelejthetjük a 2050-es klímasemlegességi célt A Lidl teljesen átállt zöldáramra Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam