2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kkv-knak fejleszt szélturbinákat egy magyar startup

Pár éven belül a kisvállalkozásoknak is elérhetővé tenné a saját szélturbinák üzemeltetését és ezzel energiaköltségeik csökkentését az önállóan működtethető szélturbinák fejlesztésével foglalkozó, magyar mérnökökből álló startup. 

A Budapesti Műszaki Egyetem által is támogatott projekt a fenntarthatóságot célzó, energiahatékonyságot elősegítő projekteket felkaroló EIT InnoEnergy magyarországi központjának most zárult Primer programjában mutatkozott be.

A szélenergia hasznosítása a magas befektetési igények, a szigorú jogszabályozási keretek és egyéb műszaki okok miatt egyelőre még elég limitált szerepet játszik az energiahatékonyságuk növelésével foglalkozó kis- és középvállalkozásoknál.

Ezen a helyzeten szeretne változtatni az új magyar hazai vállalkozás.

Fotó: Pixabay

„Magyarországon kedvezőek a szélviszonyok az alacsonyabb széltartományokban is, ezért reális kiegészítői lehetnének az önállóan telepített szélturbinák a napkollektorok mellett, amelyekkel a kis- és középvállalkozások alacsonyan tartható költségszinten, nagy hatékonysággal, hosszú távra megoldhatnánk a biztonságos energiaellátásukat.  A prototípus már elkészült. Most azon dolgozunk, hogy a szerkezet teljesítményének fokozása mellett a műszaki paramétereket véglegesítsük a könnyű telepítés, felhasználás és működtetés érdekében” – hangsúlyozta Dobai Lajos, a modulrendszerű szélerőműveket fejlesztő startup mérnöke.

A moduláris szélturbina fejlesztése mellett a fenntarthatóságot célzó, energiahatékonyságot elősegítő projekteket felkaroló EIT InnoEnergy magyarországi központjának legutóbbi Primer programjában sokak mellett bemutatkozott még a mezőgazdasági és élelmiszeripari (állati csont) melléktermékek újrahasznosítására és ezzel együtt a zéró kibocsátásra fókuszáló Terra Humana is. 

Neked ajánljuk
Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Napelemes távirányító a Samsungtól A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam