2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbízhatóan termeli a tiszta energiát a paksi naperőmű

A paksi naperőmű egy évvel ezelőtti üzembe helyezése óta közel 30 GWh villamos energiát állított elő. Az MVM-csoport a 20,68 MW-os naperőmű mellett hat 0,5 MW-os napelemparkot létesített Pakson.

A Magyar Villamos Művek Zrt. fotovoltaikus erőművei tavaly 113 GWh villamos energiát termeltek, amiből a paksi naperőmű 27,4 GWh-t. Az üzemeltetési tapasztalatok felülmúlják a várakozásokat, a termelés jóval meghaladja az előzetesen kalkuláltat.

A 20,68 MW beépített teljesítményű erőmű éves rendelkezésre állása 99,96 százalék, csúcskihasználási tényezője 15 százalék volt tavaly.

Előbbi azt mutatja, hogy az elméleti maximális óraszám hány százalékában képes rendeltetésszerű használatra, utóbbi pedig azt, hogy az elméleti maximális teljesítőképességéhez mérten ténylegesen mennyi energiát termel meg egy év alatt – foglalta össze Molnár Ferenc, az MVM fenntartható termelési csoportjának vezetője, aki a többi között azt is elmondta, hogy a napenergia-felhasználás és a nukleáris energia hasznosítása jól kiegészíti egymást. Az atomerőmű alaperőművi feladatokat lát el, azaz a zsinórtermelést biztosítja 90 százalék feletti csúcskihasználási tényezővel. A napelemes erőművek termelése viszont a napsugárzás intenzitásától függ. Emiatt, illetve decentralizált elhelyezkedésük miatt szükség van a hálózati rendszerek és a hálózat rugalmasságát biztosító létesítmények fejlesztésére is. 

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az MVM-csoport a több mint egy éve működő 20,68 MW-os naperőmű mellett még hat 0,5 MW-os napelemparkot létesített Pakson. Ezek közül négy üzembe helyezése megtörtént januárban, a továbbiak teljes körű próbái várhatóan márciusban befejeződnek. A Nemzeti Energia- és Klímaterv célkitűzései teljesítésében az MVM-csoportnak is fontos szerep jut, fogalmazott Molnár Ferenc. Az MVM szándéka – tette hozzá –, hogy naperőmű-portfóliójának növelésével ebben a szegmensben is Magyarország meghatározó szerepet betöltő cégcsoportja legyen.

Neked ajánljuk
V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem Mennyire tiszta valójában a napenergia? 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban Az MNB a „legzöldebb” pénzügyi intézményeket és a tudományos kiválóságokat díjazta
Tovább a forrásra: telepaks.hu
Vissza
Hírfolyam