2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a háztetőkön hatékonyak a napelemek!

A megújuló energiatermelők között a napelemeknek van a legnagyobb sikerük – a szolárpanelek alkalmazása azonban nemcsak a házak tetején, hanem minden olyan járművön vagy berendezésnél lehetséges, amely elektromos meghajtással működik. 

Ott vannak például a napelemmel hajtott repülőgépek. Ennek a hasznosítási formának egyik nagy előnye, hogy a repülők képesek a felhők fölé emelkedni, így nappal állandóan biztosított a napelemes rendszer számára a napsugarak jelentette „üzemanyag”. A technológia persze még hosszú fejlesztési időszak előtt áll.

Fotó: Serenity Yachts

Nemrégiben bemutatták az eddigi leginkább környezetbarát hajót is. A Serenity Yachts által készített katamarán alapváltozata 3,3 millió dollárba (közel 1 milliárd Ft-ba) kerül, de teljesen felszerelt luxusváltozata eléri az 5,5 millió dollárt is. A vízi jármű környezetbarát jellegét az adja, hogy a fedélzetébe és tetőszerkezetébe napelemek kerültek beépítésre, melyek biztosítják a hajó energiaszükségletét és mozgatását. A panelek összes felülete 65 négyzetméter, ami várhatóan 4-6 csomós sebességet tesz majd lehetővé. A katamarán 6 méter hosszú, és a biztonság kedvéért egy hibrid, elektromos-dízel motorral látták el.  

A FlixBus buszflottájának egy részét úgy alakította át, hogy napelemeket integrált a jármű tetőfelületébe. Az így alkalmazott panelek is csak rásegítő funkciót látnak el a busz elektromos berendezései üzemeltetésében, viszont a kísérlet eredményei egyelőre megkérdőjelezhetetlenek. A jármű fogyasztása számottevően csökkent, és ezáltal az egységnyi útra eső károsanyag-kibocsátása is. 

Neked ajánljuk
Jövőre is megéri napelemre váltani Tovább zöldül a Harley-Davidson Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját Sam, a tűzoltó – Havazás (bábfilm) Tovább nőtt a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam