Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldfordulat: egy olajtársaság elindítja az első spanyol napenergia-közösséget

A spanyol Repsol bejelentette, hogy elindítja Spanyolország első nagy napenergia-közösségét. A projekt keretében nemcsak napelemek kerülnek a tetőkre, de az olajcég a Solmatch névre keresztelt közösség beruházási és összekapcsolási költségeit is fizeti.

Solmatch a neve az első spanyol napenergia-közösségnek, mellyel meg akarja változtatni az energiával és a közösségi léttel kapcsolatos toposzokat a Repsol olajtársaság – adta hírül a spanyol PV Magazine nyomán a napi.hu.

A teljes egészében megújuló energiára való átállást célzó projektben

2500 ház napelemes rendszerrel felvértezését és összekapcsolását tervezik, és azt, hogy így új kapcsolati hálót nyitnak a városközpontokban.

Fotó: Freepik

A Repsol Solmatch napenergia-közösségek helyi és megújuló áramot termelnek majd a városközpontokban. Az olajcég honlapján azt írja, hogy „ez az energiamegoldási rendszer azt bizonyítja, hogy a napelemek által termelt napenergia és a hálózatból származó energia kombinációja is lehet 100 százalékban megújuló energia”. 

Az energiaközösséghez való csatlakozás nem jelent semmiféle elkötelezettséget, mivel csak az elfogyasztott energiáért, illetve a hálózati díjáért kell fizetni, átalányt vagy bármiféle beruházási költséget nem. A Repsol cserébe elvégzi az összes adminisztrációs és technikai feladatot, ami a közösséghez való csatlakozáshoz szükséges. A cég jelentése szerint már 30 ilyen napenergia-közösség kezdte meg a működését. 

Spanyolországban 2018-ban a szárazföldi villamosenergia-termelésnek már 40 százalékát adták a megújulók, de a kormány döntése alapján további drasztikus növekedés várható. Ehhez az évtized végéig legalább 235 milliárd euró beruházás lesz szükséges.

Neked ajánljuk
Nagyon nem mindegy, hogy hova telepítenek napelemet Tudta? 600 000 000 négyzetméternyi napelem van a világon A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána? Így készíts a természet színeiben pompázó tojásokat Az alkalmazkodás új útjain
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam