2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldfordulat: egy olajtársaság elindítja az első spanyol napenergia-közösséget

A spanyol Repsol bejelentette, hogy elindítja Spanyolország első nagy napenergia-közösségét. A projekt keretében nemcsak napelemek kerülnek a tetőkre, de az olajcég a Solmatch névre keresztelt közösség beruházási és összekapcsolási költségeit is fizeti.

Solmatch a neve az első spanyol napenergia-közösségnek, mellyel meg akarja változtatni az energiával és a közösségi léttel kapcsolatos toposzokat a Repsol olajtársaság – adta hírül a spanyol PV Magazine nyomán a napi.hu.

A teljes egészében megújuló energiára való átállást célzó projektben

2500 ház napelemes rendszerrel felvértezését és összekapcsolását tervezik, és azt, hogy így új kapcsolati hálót nyitnak a városközpontokban.

Fotó: Freepik

A Repsol Solmatch napenergia-közösségek helyi és megújuló áramot termelnek majd a városközpontokban. Az olajcég honlapján azt írja, hogy „ez az energiamegoldási rendszer azt bizonyítja, hogy a napelemek által termelt napenergia és a hálózatból származó energia kombinációja is lehet 100 százalékban megújuló energia”. 

Az energiaközösséghez való csatlakozás nem jelent semmiféle elkötelezettséget, mivel csak az elfogyasztott energiáért, illetve a hálózati díjáért kell fizetni, átalányt vagy bármiféle beruházási költséget nem. A Repsol cserébe elvégzi az összes adminisztrációs és technikai feladatot, ami a közösséghez való csatlakozáshoz szükséges. A cég jelentése szerint már 30 ilyen napenergia-közösség kezdte meg a működését. 

Spanyolországban 2018-ban a szárazföldi villamosenergia-termelésnek már 40 százalékát adták a megújulók, de a kormány döntése alapján további drasztikus növekedés várható. Ehhez az évtized végéig legalább 235 milliárd euró beruházás lesz szükséges.

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Erdőben és szántóföldön pusztít a tűz Spanyolországban (képekkel) Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam