2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordot döntöttek a hazai naperőművek

Rekordot döntött a hazai naperőművek termelése március 15-én a déli órákban. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) adatai szerint a napsütéses időben a magyarországi naperőművek becsült termelése mintegy 900 MW körül alakulhatott.

Március 15-én a  teljes hazai áramtermelés jóval több mint 20 százalékát a napenergia adta, a megújulók összesített aránya közel 30 százalék lehetett, míg a szén-dioxid-kibocsátás-mentes termelés aránya mintegy 70 százalék körül alakulhatott ebben az időszakban.

A nettó üzemirányítási mérés alapján ugyan mindössze nem egészen 800 MW volt a naperőművek termelése, ám az elszámolt adatok végül valószínűleg ennél jóval nagyobb termelést fognak majd mutatni – véli az nrgreport.com. 

Március 15-én bizonyos időszakokban a magyarországi áramtermelés legalább 22, de valószínűleg jóval nagyobb százalékát a napenergia adta.

Fotó: Freepik

A termelőkapacitás folyamatos bővülésének köszönhetően az elmúlt időszakban egyre több hasonlóan erős napjuk volt a hazai naperőműveknek.

A rendszerirányító adatai nem tartalmazzák az olyan kisebb, háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelését, mint amilyenek egyre nagyobb számban a magyarországi háztetőkön is működnek. Ezek beépített teljesítőképessége a Mavir kimutatása szerint 2019 végén, 2020 elején már 460 MW volt, míg a nagyobb termelőkapacitások az 1000 MW-ot közelítették, vagyis összességében már 1,5 GW körül alakulhat a teljes hazai fotovoltaikus naperőmű-kapacitás. 

A nettó üzemirányítási mérési adatokból az is kiderül, hogy március 15-én dél körül a teljes, összesen 3600 és 3700 MW közötti hazai erőművi termelésnek közel 30 százaléka megújuló alapon valósult meg, beleértve a napenergia mellett a szélenergiát, a biomasszát, az erőművi szemétégetést, a vízenergiát és az egyéb megújulókat is. Ha pedig azt nézzük, hogy a teljes termelésnek hány százaléka volt karbonmentes, akkor azt látjuk, hogy a hazai áramtermelés mintegy 70 százaléka szén-dioxid- és egyéb károsanyag-kibocsátás-mentes volt ebben az időszakban.

Neked ajánljuk
Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét Sosem látott mértékű esőzés Olaszországban A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia Debrecenben is segít a rászorulóknak a Regőczi Alapítvány
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam