Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon folyamatosan növekszik a napelemek száma

Folytatódik a háztartási méretű kiserőművek számának és beépített kapacitásának dinamikus emelkedése, 2019-ben már 461 MW napelemes rendszer termelt. Az újonnan a hálózatra kapcsolódó kiserőművek túlnyomó többsége napelemes rendszer volt, és továbbra is leginkább magánszemélyek létesítették. 2019 végén az összes beépített kiserőművi kapacitást vizsgálva a napelemes rendszerek részaránya 99,65% volt.

Tovább emelkedett a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma Magyarországon. Az elosztók adatszolgáltatása alapján tavaly 16 923 darab HMKE csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 128,5 MW beépített teljesítménnyel. Az adatokat 2019 negyedéves jelentései összegzik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye szerint az újonnan

a hálózatra kapcsolódó HMKE-k túlnyomó többsége napelemes rendszer volt, és továbbra is leginkább természetes személyek létesítették, jellemzően 2 és 8 kW közötti beépített teljesítménnyel.

Fotó:Pixabay

2019-ben a természetes személyek 14 448 darab napelemes HMKE-t telepítettek, összesen 93 MW beépített teljesítménnyel, míg a nem természetes személyek (pl. vállalkozások, önkormányzatok, intézmények) 2458 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 35,5 MW beépített teljesítménnyel.

2019 végén az összes beépített háztartási méretű kiserőmű kapacitását vizsgálva a napelemes rendszerek részaránya 99,65 százaléka volt. Összességében egész évben folyamatos növekedés volt tapasztalható az áramtermelő kapacitást tekintve is, a legnagyobb mértékben az ELMŰ területén (26 738 kW).

Neked ajánljuk
Gyorsuló ütemben zöldül a hazai közlekedés A MEKH segíti a szerb energiahatóság uniós felkészülését Egyre több békési háztetőn van napelem Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam