2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több békési háztetőn van napelem

Országszerte egyre többen váltanak megújuló energiára. Így van ez Békés megyében is, ahol az utóbbi két-három évben ugrásszerűen megemelkedett a napelemek száma. 

A közelmúltban három napelemparkot ­állított üzembe a MOL: Százhalombattán, Tiszaújvárosban, valamint ­Füzesgyarmaton; ezek együttes ­teljesítménye 18,4 megawatt.

Az ágazati összesítések jelenleg a füzesgyarmatit az ­ország legnagyobb naperőművei közt említik, mely egyébként a településen jelen lévő vállalat bányászati üzemének területén valósult meg. 

Szeghalom is élen jár a megújuló energia terén. A településen a polgármesteri hivatal mellett több intézmény is napelemek, napkollektorok segítségével fedezi energiaszükségletének egy részét. Macsári József polgármester a beol.hu-nak elmondta, az érintett fogyasztókat figyelembe véve, a villamosenergia-felhasználás átlagosan 70-80 százalékkal csökkent. A település mellett nemrégiben egy a füzesgyarmatihoz képest közel feleakkora, 2,5 megawatt kapacitású napelemparkot adtak át, ez nagyságrendileg 2 ezer háztartást tud ellátni villamos energiával.

Fotó: Pixabay

Mint kiderült,

 nemcsak a vállalkozások és a települések látnak fantáziát a napelemes energiatermelésben, hanem magánszemélyek, háztartások is.

Baji Norbert, a megyeszerte napelemes rendszerek tervezésével foglalkozó Elko-Solar Kft. ügyvezetője kifejtette, tapasztalataik alapján az elmúlt négy-öt évben megnövekedtek az igények a napelemes rendszerek iránt, ugrásszerűen azonban az utóbbi két-három évben emelkedett meg a számuk. 

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: beol.hu
Vissza
Hírfolyam