2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemek és mi, emberek

A napelemeknek világszerte nagy sikerük van, főleg azért, mert sokan egyetértenek ma már abban, hogy ennek a technológiának a széles körű használata választ nyújthat több, a környezetet és a társadalmat sújtó problémára. 

A hírek gyors terjedése miatt szinte mindennap szembesülünk azzal, hogy pusztul az állat- és növényvilág, ami negatív érzelmeket kelt bennünk, még akkor is, ha több ezer kilométerre vagyunk a problémától. Ezek a tragédiák pedig sokakat ösztönöznek arra, hogy tegyenek valamit a bolygóért.

Több közvélemény-kutatás is rámutatott arra, hogy nemcsak az áramszámla lenullázása a cél, hanem a klímatudatos viselkedés is. A fosszilis energiahordozók használatával ugyanis rengeteg káros anyag jut a légkörbe, ami belélegezve betegségeket, sőt halált is okozhat az embereknél.

A WHO vizsgálata szerint évente közel 1,7 millió gyerek hal meg a környezetszennyezés miatt.

Fotó: Freepik

A napelemes rendszerek több szinten is megjelenő pozitív hatása ellenére továbbra is vannak szkeptikusok, akik a napelemekben inkább hibákat keresnek. Sokan mondják, hogy nem megtérülő beruházás. Ez nem igaz! Egyszerű számításokkal utána tudunk járni, hogy számunkra megéri-e egy ilyen jellegű fejlesztés. Az állam és az Európai Unió is elhivatott a környezet védelme mellett, mindezért támogatja a társadalmi szféra klímavédelmi törekvéseit. A pénzügyi eszközöknek köszönhetően a megtérülési idő  jelentősen lecsökkent a különböző pályázati lehetőségeknek köszönhetően.

A másik gyakran említett problematika, hogy maga a termék rendkívül környezetszennyező, hisz előbb-utóbb hulladékká válik. Ez szintén nem igaz! A napelempanelek olyan anyagokból épülnek fel, amelyek újrahasznosíthatók. Valamint ki kell emelni azt is, hogy a többi elektromos eszközzel szemben ezek élettartama jóval hosszabb időszakot ölel fel. 

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében 2030-ra az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam