2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon úgy néz ki, hogy a koronavírus a napelemeket sem kíméli

Több kínai napelempanel-gyár folytatja a termelést, így a fotovoltaikus rendszerelemek utánpótlásával kapcsolatos aggodalmak hamarosan enyhülhetnek. Azonban a termelés ideiglenes leállítása, illetve a világon végigsöprő korlátozási hullámok is káros hatással lehetnek a globális napenergia-piacra. 

A Bloomberg úgy látja, hogy

egyes projektek végrehajtását valószínűleg el kell halasztani a következő évre-évekre.

A BloombergNEF (BNEF) jelentése szerint a kínai újratermelés enyhítheti a kulcsfontosságú alkatrészek és berendezések szállítására nehezedő nyomást, de rövid távon biztosan lesz hiány.

A szakértők szerint a kialakult helyzet rámutat arra, hogy a megújulóenergia-termelési értékláncot regionálisan diverzifikálni kell, és további termelési kapacitásokra van szükség Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is. „Jelenleg azonban inkább a kereslet miatt aggódunk” – írta a BNEF.

Fotó: Pixabay

Mint kiderült, a kínai kormány néhány nagy fotovoltaikus projektet már átdátumozott 2021-re. A BNEF egyik modellszámítása szerint 108–143 GW közötti érték lehet 2020-ban a reális bővülés, ugyanakkor a kínai keresleti előrejelzés már 35–45 GW visszaeséssel számol.

Neked ajánljuk
Olyan, mintha Kína egyszerre két irányba indult volna el az energiaátmenet útján Tudta, hogy Kína lett a megújuló energiaforrások Szaúd-Arábiája? Vadkamerán rögzítették a legritkább nagymacskát, az amuri leopárdot (videóval) Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam