Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta? 600 000 000 négyzetméternyi napelem van a világon

Világszerte gombamód szaporodnak a napelemparkok – ezt bizonyítja az is, hogy ezek a megújulók napjainkban bolygónk 600 000 000 négyzetméterén termelik a tiszta energiát.

Folyamatosan nőnek ki a földből az újabb napelemfarmok, kerülnek a tetőkre a panelek. Németország idei átadásra tervezett rekorder független naptelepe, a Berlin mellett épülő Weesow-Willmerdorf napelempark a maga 164 hektárjával törpének számít a világban. A világ legnagyobb napelemparkja pillanatnyilag a 2,05 GW csúcsteljesítményű indiai Pavagada, 53 négyzet-kilométeres, 5300 hektáros területtel. Viszont ez egy kicsit lazább szerkezetű egy másik hatalmas indiai parknál, a mindössze néhány napja átadott Bhadla Solar Parknál, amely ugyan csak 40 négyzetkilométeren terül el, de 2,245 gigawattot produkál.

Fotó: Pixabay

A Földön telepített napelemek összteljesítménye tavaly csaknem 700 TWh volt (2018-ban még csak 573), amely növekedési arányban ugyan elmaradt a korábbi értékektől, de abszolút növekedésben azért a második legnagyobb éves bővülést jelentette a napenergia-felhasználás történetében. 

Jelenleg körülbelül 600 000 000 négyzetméternyi napelem van a világon.

Összehasonlításként: Budapest területe hivatalosan 525 km2.

A raketa.hu cikkében sok más mellett arra is kitért, hogy mi kellene ahhoz, hogy az emberiség teljes elektromos energiafogyasztását napelemekkel biztosítsuk. 

Neked ajánljuk
Egyre több békési háztetőn van napelem Magyarországon folyamatosan növekszik a napelemek száma Egy erkély az energiatakarékosság terén is jó kilátással szolgálhat Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam