2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vajon megéri Csernobilban naperőművet működtetni?

Az 1986. április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. Kevesen hallottak azonban arról, hogy a térségben ma naperőmű üzemel.

Az utóbbi években Ukrajna és Oroszország között elmérgesedett viszony nagymértékben felbolygatta az ország energiaellátásának biztonságát. Az orosz gáz nélkülözése arra ösztönzi az ukrán vezetést, hogy a megújuló energiatermelésre fókuszálva alakítsa át energiamixét. Az ukrán kormány ezért a Csernobil-közeli területeken napelemfarmokat hozna létre.

A kormány rendkívül kedvező áron 2500 ha-nyi területet biztosít a befektetők számára. Az olcsó telekár mellett további ösztönzőket is biztosítanak a napelempark-építők számára: a többi között ilyen kedvezmény, hogy a kijelölt területen megtermelt áramot az ukrán állam az európai átlagárhoz képest nagyjából 1,5-szeres áron veszi át.

Fotó: Solar Chernobyl

Az engedményekkel élve az első naperőművet a Solar Chernobyl építette meg a szarkofágtól mintegy 100 m-re.

A napelempark körülbelül 2 focipályányi területet foglal el, 3800 db panelből áll, és 1 MW kapacitással bír.

Az így megtermelt energia 2000 háztartás számára biztosít elegendő áramot. A beruházás 1 millió euróba került, ami a számítások szerint 7 éven belül megtérülhet. A még jelen lévő sugárzásveszély miatt a beruházáson dolgozók csak meghatározott ideig tartózkodhattak a helyszínen egy műszakban. A beruházást a közeljövőben továbbiak is követhetik. Az áruba bocsátott területeken létrehozható napelemparkok összkapacitása elérheti a 2,5 GW-ot. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam