2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre nagyobbak a naperőművek

Világszerte egyre több és egyre nagyobb naperőmű épül. Ez persze nem véletlen: nemcsak az országok, de a kutatók is a minél nagyobb fotovoltaikus létesítményekben látják a bolygó energiaellátásának kulcsát.

A napelemparkok méretének és számának növekedésére a kitűzött klímacélok is kedvezően hatnak. A gigantikus napelemfarmok létesítése annak is köszönhető, hogy az alkatrészek, alkotóelemek piaci ára nagyot zuhant az utóbbi évtizedben. A telepítési költségek csökkenésével egyre növekszik a kialakított komplexumok mérete is.

Az óriási napelemparkok több esetben már nagyobb területet fednek le, mint 550 db egymás mellé helyezett amerikai futballpálya.

Ezek a megújuló létesítmények a beépített kapacitások révén pedig már felveszik a versenyt a szén-, olaj- vagy gázerőművekkel. Egyre több helyen lehet találkozni a 200 MW-ot is meghaladó napelemparkokkal. A tavalyi évben 35 db ilyen méretet meghaladó park létezett. Csakhogy a méreteket szemléltessük 1 MW áram megtermeléséhez kb. 3000 db összekötött napelemre van szükség, vagyis 200 MW-hoz már 600 000 db-ra, ami hatalmas területet foglal el.

A hatalmas naperőművekre számos jó példa hozható világszerte – ezeket az alternaivenergia.hu itt mutatta be részletesen.

Neked ajánljuk
Szeméttelepből napelempark Árzuhanás várhat a napelemekre? Napelemek az autón A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam