2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kínában minden eddiginél több szénerőművet foghatnak be energiatermelésre

A koronavírus miatt most az európai és amerikai kereslet összeomlása okoz problémákat a kínai gazdaságban, de fokozatosan magára talál az ország ipara. Ez persze növekvő energiaigénnyel társul, amelyet jó eséllyel minden korábbinál nagyobb mennyiségben elégítenek ki széntüzelésű erőművekkel.

Környezetvédő szervezetek – köztük a Greenpeace – nemrég jelentettek meg egy átfogó tanulmányt a világ széntüzelésű erőműveiről. A dokumentum szerint tavaly globálisan 3 százalékkal kevesebb energiát állítottak elő ezekben a fosszilis létesítményekben 2018-hoz képest, a működő erőművek kapacitása mégis nőtt, első alkalommal 2015 óta.

2019-ben világszerte 68 gigawattórányi szénerőműves kapacitást állítottak üzembe, közel kétharmadát Kínában. A 34 gigawattórányi leszerelt kapacitás közel fele az Egyesült Államokra esett. 

A jelenleg építés alatt álló szénerőművek 80 százaléka Ázsiában található, Kína mellett elsősorban az atomenergiának fokozatosan hátat fordító Japán miatt.

Fotó: Pixabay

Tavaly a szintén nagy szénfelhasználónak számító Indiában is csökkent az így megtermelt energia mennyisége, 3 százalékkal. Az Egyesült Államokban 16, az Európai Unióban 24 százalékos volt a csökkenés.

A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavalyi csökkenés tendenciaszerűen kevés a párizsi klímacélok teljesítéséhez. Ehhez ugyanis a szénalapú energiatermelésnek 2030-ra 80 százalékkal kellene visszaesnie.

Neked ajánljuk
Belső-Mongóliában gigantikus naperőművel csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia Videó: a sok víz drámája Kínában Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam