2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon nem mindegy, hogy hova telepítenek napelemet

A megújuló energia a klímaváltozás elleni módszerek egyik legfontosabbika. Egy új kutatás szerint  a rosszul megtervezett zöldenergia-beruházások azonban növekvő veszélyt jelentenek a természetvédelem szempontjából.

A Global Change Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítmények 17 százaléka természetvédelmi területen létesült, és további 900 projekt megvalósítása van folyamatban az élővilág sokfélesége szempontjából kulcsfontosságú területeken.

Egy nemzetközi kutatócsoport 12500 zöldberuházás fekvését vizsgálta meg, és megállapította, hogy közülük több mint 2200-at az érintetlen vadonban, természetvédelmi területen vagy különösen gazdag élővilágú térségekben létesítettek.

169 projekt olyan szigorúan védett területen valósult meg, ahol egyáltalán nem lenne szabad fejlesztési tevékenységet folytatni.

Fotó: Pixabay

Az energiatermelő létesítmények és az azokat övező infrastruktúra, mint amilyenek az odavezető közutak vagy a megnövekedett emberi tevékenység, hihetetlen károkat okozhatnak a természeti környezetben – hívja fel a figyelmet Jose Rehbein, az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint a vízerőművek Afrikában és Ázsiában a táj jelentős megváltozását okozhatják, az ilyen fejlesztési projektek nem összeegyeztethetők a biológiai sokféleség megőrzésére tett erőfeszítésekkel. 

A természetre gyakorolt káros hatást tekintve jelenleg a nyugat-európai országok okozzák a legtöbb kárt, Németországban például 258 zölderőmű működik természetvédelmi szempontból kulcsfontosságú területen. Spanyolországban is hasonló a rossz helyen fekvő erőművek száma, míg Kínában 142 létesítmény működik olyan helyen, ahol nem kellene.

A kutatókat különösen aggasztja a jövőbeni helyzet alakulása Afrikában és Ázsiában, ahol valószínűleg megnő a megújuló energiaforrások iránti igény. Becsléseik szerint a következő nyolc évben 42 százalékkal emelkedhet a természetvédelmi szempontból fontos területen működő zölderőművek száma.

James Allan, az Amszterdami Egyetem kutatója, a tanulmány egyik kiemelt szerzője szerint legtöbbször csak a rossz tervezés az oka a helyzetnek. A tanulmány szerzői szerint az eddiginél nagyobb körültekintéssel kell megtervezni és engedélyezni a megújuló forrásból energiát előállító üzemeket.

Neked ajánljuk
Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban 24 ezer éves hibernációt éltek túl, majd klónozták magukat (videóval) Egy terjedelmes kalauz az apró hangyák izgalmas és hatalmas birodalmába
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam