2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökkent az energiafogyasztásunk

A koronavírus-járvány miatt megváltoztak az energiafogyasztási szokásaink, hiszen jelentős visszaesés mutatkozik a hazai villamosenergia-fogyasztásban. A napi rendszerterhelési csúcsok messze elmaradnak az átlagostól.

„Az átlagos hétköznapokra jellemző 6000-6200 MW fölötti napi terhelési csúcsértékek már az elmúlt két hétben is fokozatosan csökkentek. Egyre több hétköznap hozott hétvégi szinthez közeli áramfogyasztást ” – magyarázta Magyar László, az Energiaklub szakértője.

Először március 20-án pénteken került 6000 MW alá egy munkanap csúcsterhelése, majd a következő héten már a csütörtök és a péntek is 6000 MW alatti értéket hozott. Múlt hét elejére pedig még tovább esett a magyar áramfogyasztás.

Múlt hét hétfőn már

az 5800 MW-ot sem érte el a napi csúcsterhelés, kedden pedig 5700 MW körüli maximális értékeket regisztrált a MAVIR, ami közelíti a karácsony és szilveszter közötti ünnepi időszak fogyasztását.

Fotó: Pixabay

A korábban reggel 8 óra körül jelentkező első napi terhelési csúcsok dél tájékára tolódtak, és többször meghaladták a korábban rendre magasabb, este 7 óra körül mutatkozó második napi terhelési csúcsokat. Az Enegiabox blog azt írja, hogy pontosan nehéz megindokolni, de lehet, hogy a koronavírus miatt megváltozott életmódunk a magyarázat. Rengetegen kezdtek távmunkában otthonról dolgozni, valamint az üzembezárások is jelentősen befolyásolják a fogyasztást.

Neked ajánljuk
Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: eneriabox.blog.hu
Vissza
Hírfolyam