2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kínai napelempiac is a koronavírus áldozata lesz?

Márciusban a megszokott, régi állapot, a rendeződés irányába indult el a kínai napelemgyártás, a teljes teljesítőképesség-kihasználás 80 százalékra emelkedett az ellátási láncban. A közeljövőben azonban a koronavírus beárnyékolhatja az egyik legnépszerűbb megújulóenergia-termelő sikerét. 

Egy tajvani piackutató cég tájékoztatásából kiderült, hogy meglepő gyorsasággal vette kezdetét a normalizálódási folyamat, és lépésről lépésre állandósult az előállítás modulkínálata. A PV InfoLink legrangosabb elemzője, Corrine Lin azonban egyértelműen rámutatott arra, hogy

elkerülhetetlen gazdasági válsággal fenyeget a koronavírus világméretű terjedése, s ennek súlyos következményeként március–április fordulójától várhatóan a napelemek globális kereslete is alaposan visszaesik.

Fotó: Pixabay

Kína Nemzeti Energia Igazgatósága (NEA), a PV InfoLink beszámolója szerint, június közepére halasztotta a kínai aukciós rendszerében megvalósuló projektek benyújtási határidejét, továbbá prognosztizálták a hálózati csatlakozási időpontok újragondolását. Pillanatnyilag ezek március 31-ére, június 30-ára és december 31-re „előjegyzettek”, de a kialakult helyzet miatt akár mindhármat a NEA negyedévvel majd meghosszabbítja. Corrine Lin úgy véli, előfordulhat, hogy 40 GW alá is eshet a kínai piaci kereslet 2020-ban.

Az iparágat vizsgáló szakemberek szerint a leadott külföldi megrendelések mennyiségében eddig nem történt számottevő eltérés a napelemmodulokra. Nyilvánvaló viszont, ahol a koronavírus hatása drámai fejleményeket hoz, ott halasztani fogják a tervezett projekteket. 

Neked ajánljuk
Fordulat az olajcégek történetében Újabb naperőműveket épített az MVM Videó: a sok víz drámája Kínában A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam