2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Történelmi csúcsot döntött a hazai napenergia-termelés

Soha nem volt még akkora a megújulóenergia-termelés mértéke Magyarországon, mint most  hétvégén: az Energiaklub számításai szerint a napenergiának különösen nagy szerepe volt.

Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött a napenergia: 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek rengeteg naperőmű-beruházása és természetesen a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is.

Vasárnap ráadásul a megújuló energiaforrások 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek, ilyen magas arány soha korábban nem fordult elő.

Fotó: Freepik

Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek.

A rekordot a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelem-kapacitás hazánkban. 

„A számításainkból jól látszik, hogy minden eddiginél tisztább a magyar áramtermelés, ami nagyban köszönhető a növekvő napelem-kapacitásnak. A megújulókkal gyakorlatilag nulla szén-dioxid-kibocsátással tudunk energiát termelni. Azt is fontos látni, hogy a megújulós erőművek az egyszerűbb struktúrájuknak és egyszerűbb fenntartásuknak köszönhetően milyen biztonságosan működnek a jelenlegi helyzetben is” – értékelt Magyar László, az Energiaklub szakértője.

Neked ajánljuk
Tovább zöldül a Harley-Davidson A Tesla a napelemes piacot is meghódíthatja? Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: energiaklub.hu
Vissza
Hírfolyam