2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Matekozzunk! Mennyi áramot fogyasztanak a háztartási készülékek?

A tudatos energiafogyasztással nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük meg, de a bolygónkra nehezedő károsanyag-kibocsátást is csökkenthetjük. Ezért is érdemes kiszámolni, hogy a háztartási készülékeknek mennyi a napi átlagos energiafogyasztása.

A fogyasztás (kWh) azt írja le, hogy az adott készülék mennyi energiát fogyaszt 1 óra alatt. Az energiafogyasztás (kWh) és az áramár szorzata adja meg, hogy mennyibe kerül számunkra az adott készülék üzemeltetése az adott időtartamon keresztül.

Tehát egy 1 kW-os készülék (pl. hősugárzó, kisebb klíma, fagyasztó) egy egész napon át történő működtetése 1000 forintba, egyórai működtetése átlagos áramárakkal számolva 50 forintba kerül.

Fotó: Pixabay

Így spórolhatunk az  energiafogyasztásunkon

  • Általában csökkentsük a fogyasztásunkat. Elsősorban például a pazarló fogyasztás megszüntetésével (túl melegre állított fűtés, feleslegesen égő lámpa, stb.) kényelmi szintünk nem csökken, viszont ezzel az apró odafigyeléssel jelentős megtakarításunk keletkezhet.
  • Energiamegtakarító beruházások. Lehetnek kis értékű befektetések (pl. LED-lámpák) vagy nagyobbak (pl. energiatakarékos mosógép) vagy egészen nagyok (napkollektor, napelem), amelyekkel mind jelentős energiamegtakarítás érhető el.

Az energiaoldal.hu összegyűjtötte a legfontosabb háztartási készülékek átlagos fogyasztását is, melyet itt lehet megtekinteni. 

Neked ajánljuk
6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Pótalkatrész érkezett Paksra Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: energiaoldal.hu
Vissza
Hírfolyam