2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökkent az ország energiaigénye

Tavasszal a hőmérséklet és a világos órák számának emelkedésével csökken az ország energiaigénye, de idén március közepe óta a szezonálisan várhatónál nagyobb az áramfogyasztás csökkenése, ami egyértelműen a koronavírus-járvány hatása – közölte a MAVIR.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) tájékoztatása szerint a munkanapi csúcsterhelés január–februárban általában 6500-7000 megawatt között szokott alakulni, márciusban 6000-6500 megawatt, míg áprilisban és májusban 5700-6200 megawatt a jellemző.

Az idei adatok szerint március első felében 6200-6500 megawatt, március második felében viszont 5700-6400 megawatt, április elején pedig 5600 megawatt körül alakultak a munkanapi csúcsterhelések.

A csökkenés 100-300 megawattal nagyobb március közepe óta, mint ami szezonálisan várható.

Fotó: Pixabay

A MAVIR szerint számos európai országban akár 15 százalékot is meghaladó visszaesés tapasztalható a villamosenergia-fogyasztásában. A csökkenés mértéke és tempója nagyban függ az egyes országokban meghozott intézkedések drasztikusabb vagy fokozatos jellegétől, valamint a gazdasági szereplők érintettségétől. A MAVIR várakozása szerint Magyarországon lassabb ütemű, inkább elhúzódó hatásra kell számítani.

Neked ajánljuk
A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Újabb szénmentes rekord a briteknél Mi a legjobb, amit egyénként tehetünk a klímaváltozás ellen? Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam