2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália energiamixét is átrajzolhatja a kevesebb csapadék

A klímaváltozás miatt Ausztrália legsűrűbben lakott keleti vidékein egyre kevesebb a csapadék, ezért a vízerőművek szerepe is csökken az elektromos energia termelésében. A napelemek és a szélturbinák termelése azonban bővült. 

A megújuló energia Ausztrália teljes elektromosáram-felhasználásának 24 százalékát adta a tavalyi évben, ez erős növekedést mutat a 2018-as 21,3 százalékos adathoz képest. 

Tavaly nyolc új szélturbina-park kezdett termelni a kontinensen, összesen 837 MW-nyi új kapacitással. A naperőművek kapacitása ennél is nagyobbat nőtt:

1,4 GW-nyi termelőképességű napelemparkot és 2,2 GW-nyi háztetőre telepített napelemet kapcsoltak rá a hálózatra.

Ausztrália legnagyobb vízenergetikai-öntözési létesítményének, a Snowy Mountain Hydro Scheme-nek egyik erőműve Fotó: Wikipedia

Éves összesített energiatermelésben tavaly a szél adta a legtöbb energiát az országnak. 19,5 TWh (terawattóra) energia jött létre a turbinaparkokban, 14,2 TWh a vízerőművekben és 5,1 TWh a nagy napelemparkokban. (2016-ban még 16 TWh jött a vízerőművekből az országban!) Így tavaly először a szél adta a megújuló mix legnagyobb hányadát, 35 százalékot, ezzel pedig a szélturbinák léptek elő Ausztrália első számú megújuló energiaforrásává, második helyre szorítva a vízerőművi energiatermelést.

Aggasztó azonban, hogy egy évtizednyi intenzív növekedést követően 2019-ben csak a 2018-as beruházási érték kevesebb mint felét, 10,7 helyett csupán 4,5 milliárd ausztrál dollárt költöttek a beruházók új kapacitások építésére.

Neked ajánljuk
Így működnek az izlandi geotermikus erőművek 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam