2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulóváltozás a kínai energiamixben

A koronavírus miatt a hagyományos fosszilis energiahordozókra települt erőművek termelése fokozatosan csökkent, azonban a napelemek folyamatosan működtek – ennek meg is lett az eredménye. 

A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint januárban és februárban az ország energiatermelésében a hőenergia és a vízenergia jelentősen, az atomenergia és a szélenergia kissé csökkent, míg a napelemes ipar számottevő növekedést könyvelhetett el. A változások hátterében a járvány miatti átrendeződés áll.

Kína nagyjából 309 GW napenergia-kapacitással bírt napelemes rendszerei révén 2019-ben, ami az előző évhez képest 15 százalékos növekedést jelentett. A szélenergia termelése viszonylag állandó.

Fotó: Pixabay

AZ ENERGIATERMELÉS ALAKULÁSA kínában

2020 első hónapjaiban az egyes energiaszektorok változásai a következőképpen alakultak:

  • az általános villamosenergia-termelés 8,2 százalékkal csökkent,
  • a széndominanciájú hőenergia-termelés 8,9 százalékot esett vissza,
  • a vízenergia 11,9-re, a nukleáris energia 2,2-re, a szélenergia enyhén, 0,2 százalékkal csökkent,
  • a napenergia pedig 12 százalékkal nőtt.

A gyártási és fosszilis erőművi kapacitás csökkenését mutatja a szén-dioxid-kibocsátás mértékének drasztikus redukciója is. 

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében 2030-ra az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam