2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb függőleges naperőmű épül az Alpokban

Több mint 1200 darab napelemmodult telepítenek az Alpokban 2100 méteres tengerszint feletti magasságban, egy gát déli oldalán. Az EWZ közműcég tervei szerint a létesítmény még idén elkészülhet.

A svájci székhelyű EWZ ebben a hónapban kapott jóváhagyást egy 410 kW-os napelemsor elhelyezésére Bergellben az Albigna gáton, 2100 méteres tengerszint feletti magasságban. A projekt, amelyet csaknem 400 méterrel alacsonyabb tengerszint feletti magasságú helyszínre terveztek, mint a muttseei létesítményt,

több mint 1200 modul telepítését foglalja magában júliustól kezdődően, és várhatóan évente körülbelül 500 MWh tiszta energiát termel majd.

2018 májusában az EWZ kísérleti projektet indított a helyszínen „pár” panellel. Most még többet fognak telepíteni a gát délre néző oldalán. A közműcég arra számít, hogy még idén elkészülnek a létesítménnyel, amelyhez hálózati csatlakozást is biztosítottak. Az Axpo-projektet várhatóan jövő nyáron fejezik be.

Fotó: EWZ

Az Albigna gáton végzett kísérleti projekt a vártnál több energiát termelt, és az Axpo kiemelte az Alpok magas régiójában működő fotovoltaikus rendszer  – az alacsonyabb tengerszint feletti magasságon működőkhöz képest – magasabb hozamait. A magasabb alpesi területen előrelátóan az éves hozam felét a téli hónapokban fogják megtermelni a rendszerek a hegyekben tapasztalt intenzív napsütésnek és a hóréteg fényvisszaverő hatásának köszönhetően.

A svájci kutatók a megszokottnál meredekebb szögben javasolták elhelyezni a napelempaneleket, mert ez nagyobb napenergia-hozamot eredményez a magasabb, hóval borított tengerszint feletti területeken, és a becslések azt mutatják, hogy az ilyen helyszínek hozzájárulhatnak a Svájci energiastratégia 2050 (Swiss Energy Strategy 2050) célkitűzésének megvalósításához.

Neked ajánljuk
Lendületesen halad Magyarország a naperőművi kapacitás bővítésében Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam