2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújuló energiaforrások most kerülhetnének lépéselőnybe?

Ha a világ országai összekötnék a megújuló energiaformák használatának bővítését és a koronavírus-járvány utáni válságkezelést, akkor közel 100 ezer milliárd dollár hasznot generálhatnának 2020 és 2050 között – állítja az International Renewable Energy Agency.

Az International Renewable Energy Agency kutatóintézet és tanácsadó szervezet szerint azokat a forrásokat, amelyek a válságkezelésre rendelkezésre állnak, a megújuló energia felhasználását segítő infrastrukturális beruházásokra kellene fordítani.

Ezzel több legyet lehet ütni egy csapásra: fel lehetne gyorsítani a gazdaság technológiai átállását, nagy lépést lehetne tenni a klímaváltás megelőzésében, és élénkíteni lehetne a gazdaságot, amire szükség van a kilábaláshoz a koronaválságból – idézte a szervezet igazgatóját, Francesco La Camerát a Guardian.

A válság megmutatta, mennyire sérülékeny a jelenlegi rendszer, például az olajpiacon gigantikus túltermelési válság alakult ki, részben azért, mert

az olajkutak termelését nem lehet úgy csökkenteni, mint például a napenergia-termelést azzal, hogy letakarják a napelemeket.

Fotó: Freepik

A zöldenergiával foglalkozó szervezet szerint az alternatív energiába befektetett minden dollár 3-8 dollár hasznot hozna 2050-ig. Ezzel egyidejűleg négyszeresére, 42 millióra nőhetne az ágazatban foglalkoztatottak száma, és a légszennyezés csökkenésének köszönhetően javulna az emberek egészségi állapota, amivel enyhülne a világ egészségügyi rendszereire nehezedő nyomás. Ami a klímavédelmet illeti, a felpörgetett beruházásoknak köszönhetően 2050-re 70 százalékkal mérséklődhetne a világ szén-dioxid-kibocsátása.

A jelentés szerzői kiemelik a zöldenergiával előállított hidrogén szerepét is. Úgy vélik, hogy ezzel a nehéziparban és a közlekedésben gyakorlatilag nullára lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Neked ajánljuk
Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Milák érme is mobiltelefonból készült
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam