2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Seychelle-szigeteken termelheti a tiszta energiát a világ legnagyobb úszó naperőműve

A festői Seychelle-szigeteken kaphat helyet a világ legnagyobb úszó naperőműve. A gigantikus létesítmény az ország energiatermelésének két százalékáról gondoskodhat. 

Az Indiai-óceánban található szigetállamban a világ legnagyobb olyan naperőművét telepítik, amely az óceán vizén úszik. Az erőmű 13 500 napelemet fog egybe, és mindezt 40 ezer négyzetméternyi vízfelületen helyezik el. Az építkezés júliusban kezdődik egy lagúnán, a szigetcsoport fő szigetén, Mahén.

A technológia pozitívuma, hogy ezzel a megoldással nem pazarolják a Föld erőforrásait, és kevéssé befolyásolják a vízi környezetet, hiszen nincsen szükség alapok ásására, kábelárkok készítésére. A víz hűtheti is a napelemeket, ami azért fontos, mert ha a panel hőmérséklete 1 fokkal csökken, akkor a kimeneti teljesítmény 0,5 százalékkal növelhető.

Az energiatermelés 10-15 százalékkal magasabb lehet, mint az ugyanakkora területű földi vagy tetőn elhelyezett erőműveké.

Fotó:  Smart Energy International

A Seychelle-szigeteken jelenleg 97,5 százalékban használnak elsődleges energiaforrásként fosszilis tüzelőanyagokat, és mindössze 2,5 százalék származik megújuló energiaforrásokból. Az ország csökkentené ezt a függőséget: 2020-ra, illetve 2030-ra a nemzeti villamosenergia-termelés 5 százaléka és 15 százaléka már megújuló energiákra támaszkodna a tervek szerint. 

Neked ajánljuk
Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam