2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előbb kezdődhetnek a Paks II. építéséhez szükséges földmunkák

A létesítési engedély megérkezése előtt, 2021 elején elkezdődhetnek a Paks II. atomerőmű földmunkái, miután ehhez az Európai Bizottság (EB) megadta hozzájárulását – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János emlékeztetett arra, hogy az új atomerőmű létesítési engedélykérelmét 2020. június 30-ig nyújtja be a Paks II. Zrt. a hatóságnak. Ezt követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, és ha nem lesz hiba a műszaki tervekben, három hónapos elbírálás után, jövő év elején kezdődhetnek a földmunkák.

A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021. szeptemberben kapja meg.

Fotó: Paks II. Zrt. látványterv

Az előkészítő szakaszban 8 millió köbméter földet kell megmozgatni, 2570 méter résfalat kell építeni, és a teljes területet meg kell szilárdítani. Mindez a talaj szerkezetétől függően 18-26 hónapot vesz igénybe – tette hozzá.

Mint kiderült, az atomerőmű-építések esetében a nemzetközi gyakorlatban elfogadott, hogy a földmunkát a végleges létesítési engedély előtt elkezdik.

Neked ajánljuk
Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni Első ütemben 13 milliárdot biztosít a kormány az illegális hulladék felszámolására Kevés ország tartja magát a klímavédelemmel kapcsolatos ígéreteihez Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Csatornahasználati illemtan
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam