2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előbb kezdődhetnek a Paks II. építéséhez szükséges földmunkák

A létesítési engedély megérkezése előtt, 2021 elején elkezdődhetnek a Paks II. atomerőmű földmunkái, miután ehhez az Európai Bizottság (EB) megadta hozzájárulását – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János emlékeztetett arra, hogy az új atomerőmű létesítési engedélykérelmét 2020. június 30-ig nyújtja be a Paks II. Zrt. a hatóságnak. Ezt követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, és ha nem lesz hiba a műszaki tervekben, három hónapos elbírálás után, jövő év elején kezdődhetnek a földmunkák.

A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021. szeptemberben kapja meg.

Fotó: Paks II. Zrt. látványterv

Az előkészítő szakaszban 8 millió köbméter földet kell megmozgatni, 2570 méter résfalat kell építeni, és a teljes területet meg kell szilárdítani. Mindez a talaj szerkezetétől függően 18-26 hónapot vesz igénybe – tette hozzá.

Mint kiderült, az atomerőmű-építések esetében a nemzetközi gyakorlatban elfogadott, hogy a földmunkát a végleges létesítési engedély előtt elkezdik.

Neked ajánljuk
A hazai áramtermelés 70 százaléka karbonmentes volt áprilisban Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval) Éljen a biológiai sokféleség!
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam