2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A COVID–19-járvány a magyar villamosenergia-piacra is hatással volt

Európában a járvány terjedésével jelentősen visszaesett az üzleti aktivitás, és ezzel párhuzamosan a villamosenergia-fogyasztás – olvasható a MEKH elemzésében, amely a koronavírus-járvány hatásait vizsgálja a magyar villamosenergia-piacra.

Míg a legsúlyosabban érintett Olaszországban 12,5%-kal volt alacsonyabb a kereslet márciusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, Európában átlagosan 4,4% volt a visszaesés – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján.

Magyarországon márciusban még a villamosenergia-fogyasztás bővülése volt regisztrálható. Ennek egyik oka az volt, hogy 2020-ban hétvégére esett március 15-e, így kettővel több munkanap volt. Az átlagos hőmérséklet 1,9 °C-kal hidegebb volt, mint tavaly ilyenkor, ami szintén a villamosenergia-kereslet növekedése irányába hatott.

Ha a hőmérséklet- és munkanaphatással korrigáljuk az adatokat, akkor márciusban 1%-os csökkenés volt megfigyelhető.

A villamosenergia-fogyasztás és visszaesése az európai országokban 2020 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva  Fotó: Entso-E Transparency Portal/mekh.hu

A heti bontásban látható, hogy a villamosenergia-fogyasztás a korábbi 2% körüli éves növekedési ütem után a 12. héten (március 16–23.), a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetése után kezdett el csökkenni, és a kijárási korlátozások bevezetését követően, áprilistól mutat jelentős visszaesést.

A hőmérséklet- és munkanaphatással korrigált bruttó villamosenergia-fogyasztás alakulása heti bontásban, 2018–2020 Forrás: MEKH számítás MAVIR adatok alapján

A preventív célú tevékenységkorlátozásokon túl a kereslet csökkenéséhez nagymértékben hozzájárult a termékek és szolgáltatások keresletének zsugorodása és a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások is. A hőmérséklet- és munkanaphatástól korrigált adatok a 15. héten 11%-os visszaesést mutattak 2019 azonos hetéhez viszonyítva. A 16. héten azonban nem mélyült tovább a visszaesés.

Neked ajánljuk
Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén A nigériai laborok ellenőrzését követelik az oroszok az WHO-tól A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam