2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb szénmentes rekord a briteknél

Április 28-án már több mint 18 napja nem kellett széntüzelésű energiát felhasználnia Nagy-Britanniának. Az ipari forradalom óta nem volt ilyen hosszú szénmentes időszak a szigetországban. 

A brit adatok szerint 1882 óta nem volt példa arra, hogy 438 óra is elteljen szénből nyert energia nélkül. A rekord felállításában nagy szerepet játszott a napenergia, illetve hozzájárult az is, hogy a koronavírus-járványhoz köthető leállások miatt csökkent a villamos energia iránti igény.

A szigetországban április 20-án született új rekord a napenergiában, akkor a napelemek összesen 9,6 gigawatt energiát adtak.

A mostani új szénmentes rekord közel három évvel azt követően állt be, hogy a hálózat első alkalommal 24 órán át szénerőművek nélküli energiával üzemelt. 

Fotó: Pixabay

A brit kormányzati törekvések értelmében a még működő szénerőműveket a következő években teljesen leállítják. A szén egyébként már csak 2,1 százalékát adta tavaly az ország energiamixének – ez komoly előrelépésnek számít. 

Neked ajánljuk
Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke Rendszeressé válhat a 40 Celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam