2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb szénmentes rekord a briteknél

Április 28-án már több mint 18 napja nem kellett széntüzelésű energiát felhasználnia Nagy-Britanniának. Az ipari forradalom óta nem volt ilyen hosszú szénmentes időszak a szigetországban. 

A brit adatok szerint 1882 óta nem volt példa arra, hogy 438 óra is elteljen szénből nyert energia nélkül. A rekord felállításában nagy szerepet játszott a napenergia, illetve hozzájárult az is, hogy a koronavírus-járványhoz köthető leállások miatt csökkent a villamos energia iránti igény.

A szigetországban április 20-án született új rekord a napenergiában, akkor a napelemek összesen 9,6 gigawatt energiát adtak.

A mostani új szénmentes rekord közel három évvel azt követően állt be, hogy a hálózat első alkalommal 24 órán át szénerőművek nélküli energiával üzemelt. 

Fotó: Pixabay

A brit kormányzati törekvések értelmében a még működő szénerőműveket a következő években teljesen leállítják. A szén egyébként már csak 2,1 százalékát adta tavaly az ország energiamixének – ez komoly előrelépésnek számít. 

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Miből mennyi energiát termel Magyarország? Hej, ha az a sok haj mind hasznosulna! A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam