2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Home office: figyeljünk oda az energiafogyasztásunkra!

A járvány miatt növekedhetnek a háztartások közműszolgáltatásokkal kapcsolatos terhei. Az otthoni munkavégzés és tanulás következményeként főként a villamosenergia-felhasználás nőhet jelentősebben.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján megjelent tájékoztató szerint a szolgáltatók számos lehetőséget biztosítanak arra, hogy a felhasználók fogyasztási szokásaikhoz igazítsák az energiafogyasztással járó fizetési kötelezettségeket. Ezáltal elkerülhető, hogy az éves elszámoláskor jelentkezzen olyan egyösszegű kiadás, amely már a család költségvetését meghaladó teher lehet.

Az egyik ilyen lehetőség a részszámlákban elszámolt összeg, illetve az elszámolt energiamennyiség módosítása, emelése. Így – az éves leolvasás időpontjától függően – több idő marad arra, hogy kis részletekben fizethessék meg a magasabb fogyasztást. A kritikus időszak leteltét követően a részszámlák összege újra csökkenthető az aktuális felhasználás szerinti mértékre. Egyes felhasználóknak az jelenthet megoldást, ha a részszámlás elszámolásról átállnak a diktálós, avagy a rendszeres mérőállásközléssel járó elszámolási módra – tanácsolja a MEKH. 

Fotó: Pixabay

A megnövekedett energiafogyasztás ráadásul nemcsak pénztárcánknak, hanem a bolygónknak sem tesz jót. Próbáljunk meg odafigyelni a tudatosságra – ebben sokat segíthetnek azok a házi praktikák is, amelyekről itt írtunk korábban. 

Neked ajánljuk
Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása A zöld helyreállítással a klíma és a gazdaság is jobban járna A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam