2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemgyár épül Kecskeméten

A svájci székhelyű Flisom Kecskemétet választotta első magyarországi beruházása helyszíneként, az alföldi városban 12,5 milliárd forint értékű beruházás keretében napelempaneleket előállító gyárat létesít – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a csúcstechnológiát képviselő beruházáshoz, amely kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt, a magyar kormány 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad. A miniszter elmondta, a fejlesztés első körben 140 új munkahelyet teremt, a svájci cégvezetés azonban három év alatt a kapacitások megháromszorozását tervezi.

A kecskeméti gyárban a hagyományos napelempanelek súlyához képest 98 százalékkal könnyebb paneleket állítanak majd elő.

Ezeket a rugalmas paneleket tetszőleges méretre lehet majd vágni, minimális súlyuknak köszönhetően pedig közlekedési eszközök, illetve könnyű szerkezetes épületek tetejére is felhelyezhetők lesznek.

Sajtótájékoztató a Flisom beruházásáról   Fotó: MTI/KKM

Magyarország energiastratégiájában azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra az országban a villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges lesz. Ezt a célt a kormány napenergia és atomenergia felhasználásával kívánja elérni, utóbbihoz járul hozzá a paksi atomerőmű bővítése. 

A miniszter elmondta, a koronavírus-járvány alatt az első számú feladat az emberi élet védelme, az államok számára azonban az egyes gazdaságok újraindítása is kiemelten fontos. A magyar kormány ezért dolgozta ki a gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek elsődleges célja, hogy megmentse a veszélybe került munkahelyeket, a világjárvány által érintettek helyett pedig újakat teremtsen, új munkahelyekhez viszont új beruházásokat kell hozni az országba – fejtette ki a tárca vezető.

Rahul Budhwar, a svájci székhelyű Flisom vezérigazgatója videóüzenetében elmondta, a vállalat Svájcban a napenergia előállítására alkalmas műanyag filmet gyárt, amelyet például teherjárművekre, buszokra, fogyasztói elektronikai termékekre is telepíteni lehet.

A technológiai fejlesztést Svájcban végzik, ugyanakkor megjegyezte, keresték a lehetőséget a terjeszkedésre és egy nagyobb gyártókapacitás létesítésére. A világszerte szóba jöhető helyszínek közül a magyar mérnökök és szakmunkások kimagasló tehetsége és a magyar kormány jelentős támogatása miatt döntöttek Magyarország és azon belül Kecskemét mellett – közölte.

Neked ajánljuk
Jövőre is megéri napelemre váltani Tovább zöldül a Harley-Davidson Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam