2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napenergiának köszönhetően csökkent hazánk energiafüggősége

Míg 2018 első negyedévében a naperőművek 20,48 GWh energiát termeltek, idén az első negyedévben már 266 GWh-ra nőtt a naperőművek által hálózatra kiadott villamos energia mennyisége – ennek köszönhetően csökkent hazánk energiafüggősége.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára online sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a napenergiának köszönhetően 2018 és 2020 első negyedéve között az import részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 33,38 százalékáról 27,35 százalékra mérséklődött.

Kiemelte:

a napenergia-termelés bővülésében a lakosságnak, a kis- és közepes vállalkozásoknak és az ipari méretű áramtermelőknek egyaránt nagy szerepük volt.

Kaderják Péter elmondta, hogy a naperőművek teljesítménye folyamatosan emelkedik, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. adatai szerint április 16-án a déli csúcsidőszak negyedórájában a magyarországi áramtermelés 22 százalékát a naperőművek biztosították, ami 949,7 megawattos napenergia-teljesítménycsúcsnak számít. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy

a naperőművek a valóban napos időszakokban már most is a paksi atomerőmű négy blokkja közül kettőnek a teljesítményével azonos áramtermelésre képesek.

Az államtitkár elmondta, továbbra is fontosnak tartják a naperőművi kapacitások bővítését, ezért a lakossági beruházásokat egyebek mellett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) elérhető kedvezményes hitelekkel ösztönzik. A támogatások célja, hogy 2035-re a tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítménnyel rendelkező napelemes rendszerek száma a jelenlegi mintegy 57 ezerről, 200 ezerre emelkedjen.

A kkv-k saját energiafogyasztásának részleges vagy teljes kiváltását lehetővé tévő napelemes beruházások támogatására a kormány 32 milliárd forintot biztosít a februárban bejelentett Klíma- és természetvédelmi akciótervben.

Fotó: Pixabay

A kereskedelmi célú naperőművi termelést versenyeztetés útján ösztönözik. Példaként az első METÁR-tendert említette, amely idén márciusban eredményesen zárult: a 72 nyertes pályázó évente 193 gigawattóra villamosenergia-mennyiséget állíthat elő megújuló, környezetbarát forrásokból.

A 2020-21-es METÁR-tendernaptárat májusban véglegesítik, és az aukciós rendszerben a következő években a termelők évi 2,5 milliárd forint keretösszegű támogatásért szállhatnak versenybe.

Kaderják Péter kiemelte, a naperőművi termelés felfutásának és a paksi atomerőmű megbízható működésének köszönhetően egyre közelebb kerül Magyarország az energiastratégiában megfogalmazott céljához, hogy 2030-ra a belföldi villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonmentes forrásból származzon.

Neked ajánljuk
Magyar segítséggel zöldülhet a Nyugat-Balkán Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet A zöld helyreállítással a klíma és a gazdaság is jobban járna A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam