2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ jelentős részén már a megújuló energiaforrások a legolcsóbbak

Örömteli hír, hogy a világ jelentős részén ma már a nap- és a szárazföldi energia a legolcsóbb – ez pedig bizony megrengetheti a szén és a földgáz egyeduralmát.

2019 második felében 9 százalékkal lett olcsóbb a szárazföldi szélerőművekből nyert energia, a napenergia pedig 4-gyel – adta hírül a Bloomberg nyomán a hvg.hu. Ennek oka az, hogy jelentős mértékben csökkent az elmúlt időszakban az ezek előállításához szükséges eszközök ára, sokat fejlődött a technológia, illetve a kormányok is egyre inkább támogatják a klímaváltozás elleni harcot.

„A legjobb nap- és szélenergia-projektek 20 dollárra vihetik le az energia árát megawattóránként 2030-ra” – mondta Tifen Brandily, a BNEF egyik elemzője, aki arról is beszámolt, hogy számtalan olyan fejlesztés van most is a horizonton, amely még tovább csökkenti majd a megújuló zöldenergia árát.

Fotó: Unsplash

Egyelőre beláthatatlan, hogy a koronavírus-járvány olaj- és a földgázárakra gyakorolt hatása hogyan alakítja majd a szél- és a napenergia versenyképességét, hiszen soha nem látott mélységekbe csúszott az olaj ára, ami veszélyezteti a zöldátállást is. Seb Henbest, a BNEF vezető közgazdásza szerint azonban, ha a megújulók ára a továbbiakban is az eddigi trendnek megfelelően alakul, akkor átvehetik a fosszilis tüzelőanyagok helyét.

Neked ajánljuk
Tovább zöldül a Harley-Davidson A Tesla a napelemes piacot is meghódíthatja? Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam